Skanssista Ahmedin uusi haaste
Juuri 23 vuotta täyttänyt Ahmed Al Chibib on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt paljon. Syyrialaisia mattoja, jouluherkkuja ja laukkuja aikaisemmin maahantuoneen miehen seuraava liike on karkkikaupan avaaminen huhtikuussa valmistuvaan Skanssin ostoskeskukseen. Skanssin yrittäjäyhdistys valitsi Ahmedin puheenjohtajakseen lokakuun lopulla.
- Olin valinnastani yllättynyt. Halusin kyllä mukaan yrittäjäyhdistyksen hallitukseen, mutta valinta puheenjohtajaksi oli silti yllättävä haaste, kaupunginvaltuustossakin varavaltuutettuna kohta aloittava yrittäjä hämmästelee.
Al Chibibin 60 neliön Karkkitori tulee sijaitsemaan Skanssin ensimmäisessä kerroksessa. Tulevia naapureitaan luetellessaan yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja kertoo samalla syyn siihen, miksi uskoo uuden kauppakeskuksen selviävän ja menestyvän, vaikka avajaiset osuvatkin taloudellisen taantuman aikaan.
- Tästä paikasta tulee aidosti erilainen. Skanssin liikkeet tarjoavat jotain muuta kuin ostoskeskukset yleensä. Me olemme se toinen vaihtoehto. Yrittäjät eivät ole talouden tilanteesta huolissaan vaan odottavat avajaisia innoissaan, Al Chibib vakuuttaa.
Ainakin miehen oman liikkeen luulisi menestyvän. Karkki maistuu, meni taloudessa hyvin tai huonosti. Liikeidean Ahmed löysi Helsingin rautatieasemalta vuosi sitten.
- Junaa odotellessa näin kiinnostavan karkkikaupan. Juttelin omistajan kanssa, ja siitä asiat lähtivät kehittymään.
Yrittäjyys ei ole Ahmedille mikään uusi asia. Perhe on pyörittänyt erilaisia yrityksiä jo Ahmedin isoisästä alkaen.
- Aloitin yrittäjänä merkonomiopintojen jälkeen. Alan koulutuksesta on yksityisyrittäjällekin ilman muuta hyötyä. Olen saanut paljon hyödyllistä tietoa myös yrityspalvelukeskus Potkurin kautta.
Vaikka yrittäjyys on Ahmedilla verissä, antaa mies suuren tunnustuksen menestymisestään Suomelle.
- Lähdin yrittäjäksi katsomaan, onko täällä mahdollista menestyä. Olen huomannut, että Suomi antaa kaikille sen mahdollisuuden, jos vain on valmis tekemään ja yrittämään. Mikään ei ole ollut helppoa, mutta eihän missään saa mitään helpolla, yrittäjä miettii.
Ahmed on edennyt vauhdilla. Pohtiessaan tulevaisuuttaan hän tietää vain yhden asian varmaksi.
- Kymmenen vuoden päästä en myy karkkia Skanssissa. Yritän jatkuvasti kehittyä ja voin myöntää, että tahdon myös tienata rahaa. Jos onnistun siinä, en joudu kerjäämään mitään keneltäkään. Irakiin keräämäni sairaalalaitteet ovat hyvä esimerkki. Lahjoitetut laitteet olivat jäädä lähettämättä, koska en saanut mistään kerättyä rahaa rahdin maksamiseen. Nyt laitteet ovat matkalla, mutta jos minulla olisi ollut rahaa, olisin voinut maksaa rahdin itse aikoja sitten.
Miehen yrittäjämotivaatio on siis vahva. Asenne tulee hyvin esiin kysyessäni, aikooko karkkikauppias napostella myyntivarastosta.
- Karkit kannattaa myydä eikä syödä itse.