Talousliite

Malliyritys koulii sisäiseen yrittäjyyteen

TS/Marttiina Sairanen<br />Sami Sjöroos tekee päättötyönsä työssä oppimis- jaksolla tekemästään ilmastointi- konehuoneesta. Kaikki osat valmistetaan mitta- tilaustyönä itse.
TS/Marttiina Sairanen
Sami Sjöroos tekee päättötyönsä työssä oppimis- jaksolla tekemästään ilmastointi- konehuoneesta. Kaikki osat valmistetaan mitta- tilaustyönä itse.

Se on mahdollista ainakin Turun ammatti-instituutin talotekniikkapuolella. Syyskuussa käynnistetty hanke tarjoaa pääosin kolmannen vuosikurssin opiskelijoille mahdollisuuden toimia koulun sisälle perustetussa malliyrityksessä.

- Erona aiempaan on sisäisen yrittäjyyden kasvattaminen. Opiskelijat saavat nyt kokonaisvaltaisen käsityksen yritystoiminnasta ja oppivat sisäistämään oman roolinsa sen sisällä, kertoo hankkeen vetäjä, lehtori Hemmo Airasmäki .

Käytännössä opiskelijat joutuvat varsinaisen työn ohella tekemään muun muassa kustannusseurantaa sekä laatimaan yrityksen toimintaan liittyviä asiakirjoja ja raportteja.

- Tarkoitus ei varsinaisesti ole kasvattaa pojista uusia yrittäjiä. Tavoitteena on, että heistä kasvaa itseohjautuvia, vastuullisia työntekijöitä yritysten palvelukseen, kiteyttää talotekniikkapuolen tiimivastaava Petteri Lausmäki .

Kahden kahdeksan viikon mittaisen työssäoppimisjakson lisäksi kolmannen vuosikurssin opiskelijat tekevät pari päivää viikossa käytännön töitä malliyrityksessä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Minun tehtäväni on ottaa tilaukset vastaan, jakaa pojille työt ja lähettää keikalle, sanoo työnjohtajaksi palkattu Tero Pennala .

Päättötyö malliyrityksessä

Keväällä LVI-asentajaksi valmistuvalla Sami Sjöroosilla työssäoppimisjakso on nyt puolessa välissä. Hän on kokenut malliyrityksessä työskentelemisen mielekkääksi.

- On tämä ihan erilaista kuin aikaisemmat harjoittelujaksot. Nyt pitää tehdä ja suunnitella koko työprojekti alusta loppuun asti itse. Tukea saa tietysti tarvittaessa ohjausryhmältä.

Hän tekee myös päättötyönsä malliyrityksessä meneillään olevasta projektista.

- Teemme Turun Ammattiopistosäätiölle uutta ilmastointikonehuonetta. Hanke on haasteellinen, koska tila on ahdas ja kaikki tarvittavat osat valmistetaan mittatilaustyönä itse.

Työpaikka ammattioppilaitosten väliseen taitajakisan semifinaaliin loppusyksystä osallistuvalla Sjöroosilla on jo valmiina.

- VT-Ilmastoinnista ovat vähän semmoista luvanneet, hän hymyilee.

Koulun malliyrityksen kirjanpidon ja laskutuksen hoitavat ammatti-instituutin kaupan ja hallinnon alan opiskelijat. Hankkeeseen saatetaan integroida myöhemmin myös muiden koulutusalojen työssäoppimisjaksoja.

Hyvä yhteistyöverkosto

- Vaikka työelämälähtöiseen oppimisympäristöön tutustutaan jonkin verran jo ensimmäisellä vuosikurssilla, vasta kolmannella vuosikurssilla pojilla alkaa olla valmiudet itsenäiseen työskentelyyn. Poikkeuksiakin toki löytyy, Lausmäki sanoo.

Toisen vuosikurssin opiskelijat Olli Rastas ja Manu Suominen ovat olleet jo innolla mukana työkeikoilla.

- Olemme saaneet tehdä ainakin ilmalämpöpumppuasennuksia, Rastas kertoo.

- Ilman yhteistyökumppaneita ja alalla toimivia huippuosaajia tällainen hanke olisi mahdoton toteuttaa. Onneksi lähiseudun yrittäjät ovat tulleet innolla mukaan. Yhteistyö on toiminut työssäoppimisjaksojen osalta jo pitkään, Lausmäki kehuu.

Yhteistyökumppaneita ovat Turun LVI-yhdistyksen ja LVI-tekniset urakoitsijat ry:n lisäksi muun muassa M-Ventti Oy, Maskun Talotekniikkatiimi Oy, LVI-Eristys Murto Oy, Airduo Oy, Carrier Oy sekä Uponor Akatemia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Opetushallitus on myöntänyt hankkeelle avustusta 70 000 euroa lukuvuodeksi 2008-2010.

TS/Marttiina Sairanen<br />Työnjohtaja Tero Pennala valvoo, että Manu Suominen ja Olli Rastas ottavat mitat piirustuksista oikein.
TS/Marttiina Sairanen
Työnjohtaja Tero Pennala valvoo, että Manu Suominen ja Olli Rastas ottavat mitat piirustuksista oikein.