Talousliite

Ravitsemustutkija
uskoo kohtuuteen

TS/Marja Krons<br />Ateriakorvike on erityisryhmien ruokaa. Jos Kelasta saisi korvauksen, kuten muualla Euroopassa, helpottuisi monen vanhuksen arki, uskoo Merja Suominen.
TS/Marja Krons
Ateriakorvike on erityisryhmien ruokaa. Jos Kelasta saisi korvauksen, kuten muualla Euroopassa, helpottuisi monen vanhuksen arki, uskoo Merja Suominen.

Olisi korkea aika unohtaa nutritionismi, (ruokavalinta tieteellisesti ravitsevan sisällön, ei herkullisen maun perusteella) ja kohudieetit. Niin kuin nyt maitotiskiltä löytyisi apu verenpaineeseen tai kermavaahtoa kauhomalla sentit häipyisivät vyötäröltä. Ja otettaisiin tilalle terve järki, kohtuuhintainen suomalainen lähiruoka, jonka ekologinen jalanjälki on kevyt, ja jätettäisiin lisäravinteet ja täsmävalmisteet suosiolla erityisryhmille, jotka niitä todella tarvitsevat.

Tähän suuntaan tuumii elintarviketieteiden tohtori Merja Suominen . Suominen on kiistatta Suomen eturivin tutkijoita, mitä tulee vanhusten ravitsemukseen, ja hän on puhunut julkisuudessa paljon tutkimustuloksistaan, mm. vanhusväestön virheravitsemuksesta. Hoito- ja ravitsemushenkilöstö eivät laitoksissa kiireiltään löydä yhteistä säveltä, ja Suominen ratkoo nyt ongelmia konsulttina. Asiantuntijatehtävät ovat vieneet mennessään, ja pitkäaikainen projektityö ravitsemussuunnittelijana Vanhustyön Keskusliitossa on taakse jäänyttä elämää.

- Tutkimusteni mukaan kolmasosa vanhainkoti- ja sairaalavanhuksista on väärin ravittuja. Perussyy on vanheneminen itsessään, toinen syy sairaudet. Ihmeitä ei voida tehdä, mutta paljon kuitenkin, Suominen sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Myös tutkimustyö jatkuu koko ajan. Nyt Suominen on tutkinut muun muassa erään turkulaisen yrityksen kehittämää ravintolisää, joka vaikuttaa lupaavalta. Ateriakorvike imeytyy hyvin ja energiatiheys on oikea. Se maistuu silloinkin, kun mikään muu ei enää kelpaa, sitä on helppo annostella ja syöttää, ja ennen kaikkea sen ravitsemuksellinen koostumus on loistava. Tuote on Suomessa saatavissa apteekeista.

Muualla Euroopassa täydennysravintovalmisteet, siis juuri tämäkin tuote, ovat on lääkärin määräyksenä korvattavia, meillä ei. Kun ikäihmisen raha on tiukalla, korvattavuus ohjaisi ostoon ja rikastaisi elämän loppumetrejä. Miljoonamenoista ei kuitenkaan olisi kysymys Kelan kannalta, pikemminkin hyvästä tahdosta.

- Jokainen vanhusta hoitanut tietää, että jossakin vaiheessa normaali ruoka ei enää riitä - miksei siis ravitsemusta voitaisi helpottaa tällä tavalla?

Tohtori itse elää niin kuin opettaa: syö monipuolisesti, paljon kotimaisia juureksia ja vihanneksia, hyväksi todettuja maitohappobakteereja ja reilusti D-vitamiinia. Sitä tarvitaan kalsiumin imeytymiseen, mutta nyt tutkitaan myös D-vitamiinin roolia syövän ja MS-taudin ehkäisyssä. Kevätväsymyksen ja flunssan syntyä se ainakin jarruttaa.