Uutiset

Vasemmistoliitto vaatii velkaelvytystä

Lehtikuva<br />Puheenjohtaja Martti Korhosen mielestä julkisten kulutusmenojen lisäämisellä saadaan tehokkaasti ylläpidettyä ostovoimaa.
Lehtikuva
Puheenjohtaja Martti Korhosen mielestä julkisten kulutusmenojen lisäämisellä saadaan tehokkaasti ylläpidettyä ostovoimaa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen vaatii voimakasta velkaelvytystä. Korhonen sanoi lauantaina puolueensa valtuustossa Helsingissä, että elvytys ei voi jäädä pelkäksi hiiren vikinäksi, vaan tarvitaan kunnon norsun torven töräytystä.

Korhosen mielestä talouden huono kierre syöksee Suomen kohti todellista lamaa, jos hallitus ei satsaa kunnolla elvyttämiseen. Hän esitti oman kolmen kohdan ohjelman taloustaantuman haittojen torjumiseksi.

- On varattava rahaa julkisten menojen voimakkaaseen kasvuun. Sekä sosiaalisia tulonsiirtoja että julkisia hyvinvointipalveluita on lisättävä, Korhonen esitti.

Julkisten kulutusmenojen lisäämisellä saadaan Korhosen mielestä tehokkaasti ylläpidettyä ostovoimaa, jotta kotimainen kysyntä ei tyrehtyisi samaan aikaan kun viennin veto hiipuu. Myös julkisia investointeja olisi lisättävä eli rahaa laitettava muun muassa tie- ja rautatiehankkeisiin.

Toinen kohta ohjelmaa olisi työttömyyden hillitseminen. Olisi nostettava irtisanomiskynnystä, pysäytettävä työpaikkoja vähentävä valtion tuottavuusohjelma ja lisättävä rahaa aktiiviseen työvoimapolitiikkaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Työministeri on höpöttänyt viikkokausia, että tässä ei ole mitään ongelmaa, käymme kohti työvoimapulaa. Tänä aamuna viimeksi luin uutisen, että työvoimahallinnon tilastot ovat pielessä pahanpäiväisesti lomautuksien määrästä, Korhonen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Asunnon pakkomyyntiin luottokriisin ja työttömyyden takia ajautuvien ihmisten tilannetta olisi Korhosen mielestä helpotettava tilapäisellä lainoituksella. Rahaa olisi lisättävä myös vuokra-asuntotuotantoon. Mahdolliselle pankkituelle olisi valtion saatava vastinetta esimerkiksi omistuksen muodossa.

Puoluevaltuustossa pidetyissä puheenvuoroissa taloustilanteessa nähtiin vasemmistoliitolle myös mahdollisuus nostaa kannatustaan kuntavaaleissa kärsityn tappion jälkeen.

Kansanedustaja Esko-Juhani Tennilän mielestä vasemmistoliitto voisi kerrankin ottaa oppia jenkeistä ja haastaa Barack Obaman sloganilla muutos Suomen republikaanit, joiksi hän nimesi valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok) ja pääministeri Matti Vanhasen (kesk).