Uutiset

SAK:n Lyly haluaisi
markkinoiden
määräävän ydinvoimasta

SAK:n edunvalvontaosaston johtaja Lauri Lyly antaisi markkinoiden ratkaista, kuinka paljon Suomeen rakennetaan ydinvoimaa. Lyly sanoi lauantaina Kalevan haastattelussa, että hallituksen ei pitäisi lyödä lukkoon voimaloiden määrää.

Lyly on kertonut harkitsevansa pyrkimistä SAK:n puheenjohtajan paikalle. Nykyinen puheenjohtaja Lauri Ihalainen ilmoitti perjantaina luopuvansa tehtävästä ensi keväänä.

Lyly pitää outona sitä, että hallituksessa on puhuttu vain yhden voimalan rakentamisesta.

- Jos kaikki voimayhtiöt täyttävät luvan vaatimukset, kaikille sen voisi myös myöntää. Liiketaloudelliset perusteet ratkaisisivat lopulta sen, mitkä hankkeet oikeasti alkavat, Lyly sanoo Kalevalle.

Ydinvoimalahakemuksia ovat tekemässä TVO , Fennovoima ja Fortum . Lyly arvioi, että energiamarkkinoilla ei ole tilaa kolmelle voimalalle. Tämä ei hänen mukaansa kuitenkaan saisi estää lupien myöntämistä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Petteri Orpo piti Lylyn avausta erittäin tervetulleena. Hän toivoi, että se vauhdittaisi uudenlaista energiakeskustelua, jossa ei puhuta vain ydinvoimaloiden määrästä vaan keskitytään sähkön saatavuuden turvaamiseen.

Vihreiden kansanedustaja Heidi Hautala taas arvosteli Lylyn lausuntoa. Hänestä se osoittaa ammattiyhdistysliikkeen harhautuneen juuriltaan. Hautala hämmästeli blogissaan Lylyn luottamusta markkinoihin tilanteessa, jossa jopa poliittinen oikeisto vaatii finanssihaaksirikon jälkeen markkinoiden säätelyä.