Muut suurkaupungit pulittaneet valtuustotukea jo ennen Turkua
JARI HEINO
Turku peesaa Suomen muita suuria kaupunkeja, kun se alkaa ensi vuonna maksaa tukea "valtuustoryhmien toimintaedellysten parantamiseksi". Tukea on jo tähän saakka pulitettu Helsingissä, Espoossa, Tampereella ja Vantaalla. Uudistusta perustellaan piilopuoluetuen karsinnalla. Ainakaan Espoossa tai Tampereella se ei ole kuitenkaan korvannut mitään vanhoja tukimuotoja.
Kuntalakiin otettiin kesäkuussa 2006 uusi pykälä, jonka avulla kunta voi avustaa poliittisia ryhmiä. Lain yksityiskohtaisissa perusteluissa todettiin, että kyseessä ei ole kunnallinen puoluetuki, sillä päätösvalta rahan käytöstä jätettiin kunnalle, ei ryhmille itselleen.
Tukea ei jaeta vuosittaisena kokonaispottina vaan erikseen yksilöityjen kustannusten kattamiseen. Perusteluissa kohteiksi mainitaan valtuustoryhmien sisäinen toiminta ja asukkaille järjestetyt tilaisuudet. Yksittäisten luottamushenkilöiden vaalitilaisuuksiin euroja ei saa valua.
Turussa muutokseen tartutaan vasta nyt. Valtuusto päätti maanantain budjettikokouksessaan, että ryhmille ohjataan rahaa Turun avustusmäärärahojen sisältä. Minkäänlaista lisärahaa ei avustusmomentille laitettu.
Uudistus läpäisi valtuuston äänin 65-0. Poliitikot perustelivat sitä sillä, että nyt päästään eroon kiusallista julkisuutta keränneistä piilotuista.
- Esimerkiksi TV 1:n MOT-ohjelmassa puhuttiin, että avustuksia kierrätetään jotakin kautta, Sdp:n ryhmäjohtaja Jarmo Rosenlöf muistuttaa.
- Nyt täytyy vain sopia uuden tuen pelisäännöistä.
Vantaalla vain koulutukseen
Turun avustusrahat otetaan kaupunginjohtaja Mikko Pukkisen (kok) mukaan harkinnanvaraisista avustuksista, joita on budjetoitu 603 000 euroa. Avustustoimikunta tekee vuodenvaihteessa varojen käyttösuunnitelman, jonka Pukkinen sitten hyväksyy.
- Tietysti, jos erikseen niin sovitaan, asia tuodaan kaupunginhallitukseen, hän sanoo.
Tuen suuruus on Pukkisen mukaan avustustoimikunnan ratkaistavissa. Hän ei ole saanut vastausta siihen, mikä olisi poliitikkojen mielestä sopiva taso. Maanantain käytäväpuheissa mainittiin 500 euroa tai 1 000 euroa per valtuutettu. Silloin summa olisi yhteensä 35 000-67 000 euroa.
Jos tuki olisi tuota luokkaa, Turku sijoittuisi suurten kaupunkien keskikastiin. Eniten kukkaroaan on aukaissut Vantaa, joka tosin sallii rahojen käytön vain koulutukseen. Siihen on varattu rahaa valtuutettua kohden liki 1 800 euroa.
- Koulutusrahoja jaettiin jo ennen vuotta 2006. Kuntalain uudistuksen jälkeen Vantaalla päätettiin, että rajausta ei muuteta, viestintäjohtaja Antti Kuusela kertoo.
Kitsain suurkaupunki on Tampere: 373 euroa per valtuutettu.
Ilmaiset tilat yleisin tuki
Muissa suurissa kaupungeissa kehutaan systeemiä, joka on aikaisempaa läpinäkyvämpi. Rahaa jaetaan vain erikseen hyväksyttäviä kuitteja vastaan.
- Ihan kaikkea varattua rahaa ei ole mennyt, Espoon hallintolakimies Riitta-Liisa Kammonen kertoo.
- Tietääkseni eteen ei ole tullut tilanteita, joissa kuitteja olisi jouduttu hylkäämään, Tampereen taloussuunnittelupäällikkö Jukka Männikkö arvioi.
Espoossa tai Tampereella uusi tuki ei ole korvannut mitään vanhoja tukimuotoja. Turussa asiaa täytyy miettiä, koska valtuusto ei paisuttanut kaupungin tukibudjettia. Rosenlöf myöntää tehtävän hankalaksi.
- Avustusrahoista suurin osa on sidottu sellaisiin kohteisiin kuten kulttuuri tai vanhukset, hän muistuttaa.
Ihan kaikki kaupungit eivät vielä maksa uuden lain mukaista tukea. Esimerkiksi Oulun hallintolakimies Jukka Lampén sanoo, että asiasta ei ole käyty edes vakavia keskusteluja.
Kuntaliiton vuonna 2007 tekemän selvityksen mukaan uudesta laista otti alkuvaiheessa vaarin vähän alle neljännes kunnista. Pääkaupunkiseudun lisäksi suurtukijana oli piskuinen Kemi.
Toisaalta enemmistö Suomen kunnista on pönkittänyt ryhmien toimintaa jollakin tavalla jo ennen lain muuttumista.
Suosituin tukimuoto on ollut kunnan tilojen antaminen ryhmien käyttöön.
Turussakin ryhmiä on pönkitetty ilmaisilla kokoushuoneilla, tietokoneilla, puhelimilla ja koulutusrahalla. Kaupunginsihteeri Eva-Lisa Makkosen mukaan koulutustuki on ollut vähän yli sata euroa valtuutettua kohden vuodessa. Hän ei lähde arvailemaan, sisältyykö se tuki uuteen ryhmätukeen.