Uutiset

Vangin persoonallisuus ennustaa uusintariskiä

Helsinki, STT
Väkivaltarikoksista tuomittujen persoonallisuuspiirteistä voidaan ennustaa riskiä syyllistyä uusiin rikoksiin. Näitä piirteitä tunnistamalla voitaisiin ohjata kuntoutusohjelmiin vangit, joilla riski uusintarikoksiin on suurin, katsoo tutkija Taija Stoat Helsingin yliopistosta.
 Stoat ja tutkija Helinä Häkkänen seurasivat väkivaltarikollisten uusintarikollisuutta vuoden ajan Rikosseuraamusvirastolle tekemässään tutkimuksessa. Yli 60 prosenttia vankilasta vapautuneista vangeista syyllistyi vuoden sisällä uuteen rikokseen, valtaosa heistä jo puolen vuoden sisällä.
 Tutkijat löysivät selkeitä eroja uusiin rikoksiin syyllistyneiden persoonallisuuspiirteissä verrattuna niihin, jotka pysyivät kaidalla tiellä. Uusiin rikoksiin syyllistyneet olivat piittaamattomia muita ihmisiä kohtaan ja heidän oli vaikea hallita suuttumustaan ja impulsiivisuuttaan. Rikoksenuusijoiden vuorovaikutustaidot olivat myös heikot ja heidän oli vaikea olla avoimia omille tunteilleen ja uusille kokemuksille. Heillä havaittiin myös muita enemmän psykopaattisia persoonallisuuspiirteitä.