Talous

Stora Enson johtoryhmän sukupolvenvaihdos jatkuu

Juha Kaihlanen

Stora Enson varatoimitusjohtaja Hannu Ryöppönen , 56, jää eläkkeelle ensi keväänä. Talousjohtajan tehtävät siirtyvät Ryöppöseltä jo lokakuun alussa Markus Rauramolle , 40, joka toimii nyt konsernin rahoitusjohtajana. Rauramosta tulee samalla yhtiön johtoryhmän jäsen.

Ryöppösen vastuulle jäävät vielä konsernin strategia, yritysjärjestelyt, ostotoiminnot sekä informaatioteknologia.

Stora Enson toimitusjohtajan Jouko Karvisen mukaan vielä ei ole päätetty, säilyykö organisaatiossa Ryöppösen jälkeen varatoimitusjohtajan vakanssi vai palataanko toimitusjohtajan varamiesjärjestelmään.

Karvisen tullessa Stora Enson johtoon 2007 Ryöppösestä tuli varatoimitusjohtaja. Jukka Härmälän aikaan ei varatoimitusjohtajaa ollut, vaan toimitusjohtajan varamiehenä oli talousjohtaja.

Ryöppöstä veikkailtiin Härmälän seuraajaksi, mutta paikalle valittiin Karvinen alan ulkopuolelta. Karvinen ja Ryöppönen sopivat alustavasti jo 2007, että Ryöppönen siirtyy sopivan ajanjakson jälkeen eläkkeelle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- En etsi täyspäiväistä tehtävää, mutta en aio myöskään pelata vain golfia, Ryöppönen paljasti kevään suunnitelmiaan maanantaina.

Karvinen kehui Ryöppöstä fantastisen kokeneeksi kaveriksi.

- Hannulla ja minulla on edelleen avoimet ja hyvät välit. Ja onhan tässä hänen kanssaan saatu jotain aikaankin. Tämä järjestely on kypsynyt vähitellen, Karvinen sanoi.

Rauramolla pitkä ura Stora Ensossa

Markus Rauramo tuli Stora Enson edeltäjän Enso-Gutzeitin palvelukseen jo 1993. Konsernin rahoitusjohtajana hän on ollut vuodesta 2004. Markus Rauramo on Sanoma-WSOY:n hallituksen puheenjohtajan Jaakko Rauramon poika.

Rauramon noustessa Stora Enson johtoryhmään jatkuu yhtiön sukupolvenvaihdos ja johdon väliportaiden karsinta. Rauramon vapaaksi jättämää rahoitusjohtajan paikkaa ei enää täytetä.

Stora Enso ilmoitti maanantaina myös muista tehtävien muutoksista. Ruotsin maajohtaja Christer Ågren lähtee konsernista. Ruotsin maajohtajan tehtävän ottaa Elisabet Salander Björklund.

Suomen maajohtajan tehtävät siirtyvät Aulis Ansaharjulta Juha Vanhaiselle.

Kasvavat alueet johtoryhmään

Kasvavien alueiden kuten Kiinan, Venäjän ja Latinalaisen Amerikan vetovastuut siirretään suoraan johtoryhmään.

Mats Nordlander saa Kiinan ja muun Aasian, Veli-Jussi Potka Venäjän ja Elisabet Salander Björklund Latinalaisen Amerikan.

- Nämä alueet ovat keskellä meidän tulevaisuuden strategioita. Tavoitteena on yksinkertaistaa ja nopeuttaa päätöksentekoa, Karvinen perusteli muutosta.

Viime viikolla Stora Enso nosti sahateollisuuden johtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi Hannu Kasurisen , 45, joka sai tehtäväkseen sahojen tappiokierteen katkaisun ja uuden strategian luomisen.

Stora Enson johtoryhmä on Karvisen aikana nuortunut merkittävästi.

Senioreihin kuuluu Aulis Ansaharju, joka jatkaa hienopaperiliiketoiminta-alueen johtajana.

Pian 62 vuotta täyttävä konsernin viestintäjohtaja Kari Vainio on jäämässä eläkkeelle vuodenvaihteessa.