Uutiset

McCain valitsi aisaparikseen
Alaskan kuvernööri Sarah Palinin

LK/REUTERS<br />Alaskan kuvernööri Sarah Palin tervehti yleisöä sen jälkeen kun republikaanien presidenttiehdokas John McCain (takana) julkisti varapresidenttiehdokkaansa Ohion Daytonassa.
LK/REUTERS
Alaskan kuvernööri Sarah Palin tervehti yleisöä sen jälkeen kun republikaanien presidenttiehdokas John McCain (takana) julkisti varapresidenttiehdokkaansa Ohion Daytonassa.

Turun Sanomat, Washington

Alaskan kuvernööri Sarah Palin nousi perjantaina yllättäen Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokkaan John McCainin varapresidenttiehdokkaaksi. McCain esitteli Palinin vaalitilaisuudessaan Ohion osavaltion Daytonissa.

Alaskassa kasvanut ja viestintää Idahon yliopistossa opiskellut 44-vuotias Palin on toiminut Alaskan kuvernöörinä joulukuusta 2006. Hän on Alaskan historian nuorin ja ensimmäinen naispuolinen kuvernööri.

Palinilla ja hänen eskimomiehellään Toddilla on viisi lasta, joista nuorin syntyi huhtikuussa.

Palin tunnetaan myös innokkaana Yhdysvaltain kansallisen kivääriyhdistyksen NRA:n jäsenenä. NRA kannattaa amerikkalaisten mahdollisimman rajoittamatonta aseenkanto-oikeutta.

Paitsi aseenkantokysymyksissä Palin on myös sosiaalisilta näkemyksiltään konservatiivi. Hän vahvistaa siten McCainin uskottavuutta republikaanisen puolueen oikeistokristittyjen keskuudessa. Palin muun muassa vastustaa aborttioikeuksia ja homoliittoja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hillaryn korvike

McCain pyrkii varapresidenttivalinnallaan selvästikin houkuttelemaan puolelleen konservatiiveja sekä niitä riippumattomia naisäänestäjiä, jotka toivoivat Hillary Clintonista Yhdysvaltain ensimmäistä naispresidenttiä. McCain tarjoaa nyt lohdutuspalkintona ensimmäistä naispuolista varapresidenttiä, mikäli hän voittaa marraskuun vaalit.

Yhdysvaltain pääpuolueiden ensimmäinen naispuolinen varapresidenttiehdokas Palin ei kuitenkaan ole. Vuoden 1984 vaaleissa demokraattiehdokas Walter Mondale valitsi varapresidenttiehdokkaakseen kongressiedustaja Geraldine Ferraron . Koska Mondale kuitenkin hävisi vaalit, Ferrarosta ei koskaan tullut varapresidenttiä.

Palinin valinta tuli yllätyksenä, sillä viime päivien varapresidenttispekulaatioissa hänen nimeään ei nähty median epäillessä McCainin valitsevan aisaparikseen entisten presidenttiehdokkaiden joukosta Joe Liebermanin tai Mitt Romneyn tai poimivan Yhdysvaltain nykyisistä republikaanikuvernööreistä rinnalleen jonkun muun kuin Palinin.