Uutiset

Mielenosoitukset sulkivat Phuketin ja Krabin lentokentät

EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS<br />Hallitusta vastustavat mielenosoittajat valtasivat Phuketin lentokentän eteläisessä Thaimaassa.
EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS
Hallitusta vastustavat mielenosoittajat valtasivat Phuketin lentokentän eteläisessä Thaimaassa.

Thaimaan hallituksen vastaiset mielenosoitukset laajenivat perjantaina Phuketiin ja Krabiin. Lentokentät jouduttiin sulkemaan, kun oppositioaktivisteja tunkeutui kiitoradoille.

Viranomaiset kertoivat, että Phuketissa oli yli 5 000 aktivistia. Mielenosoituksista kärsittiin myös Krabin ja Hat Yain kentillä. Saartoyritysten vaikutusta heikensi kuitenkin se, ettei matkailusesonki ole vielä alkanut.

Mielenosoitukset jatkuivat myös Bangkokissa. Poliisit turvautuivat kyynelkaasuun, kun noin 2 000 ihmistä kerääntyi poliisitalon luokse.

Mellakkapoliisit rynnäköivät lisäksi opposition valtaamiin hallintorakennuksiin ja pidättivät toistakymmentä ihmistä.

Yli 10 000 ihmistä on ollut linnoittautuneena Bangkokin hallintokortteleihin tiistaista lähtien. He vaativat pääministeri Samak Sundaravejin eroa, koska hänen katsotaan olevan liian riippuvainen edeltäjästään Thaksin Shinawatrasta . Thaksin syrjäytettiin sotilasvallankaappauksessa vuonna 2006.

- Tämä on tuomiopäivä. Käynnissä on kansan vallankumous, ja meidän on voitettava se, huusi Kansan demokratialiiton PAD:n johtaja Sondhi Limthongkul pääministerin virka-asunnon edustalla.

Pääministeri Samak vakuutti pysyvänsä vallassa. Hän harkitsee viikonloppuna poikkeustilan julistamista, elleivät mielenosoitukset laannu.

- En voi antaa tilanteen jatkua tällaisena. Meidän on puututtava siihen.

Armeija lupasi puolestaan pysyä tällä kertaa sivussa, ellei Samak määrää sotilaita kaduille.

- Vallankaappaus ei ratkaisisi mitään. Se vain vahingoittaisi maan imagoa ja pahentaisi koko tilannetta, huomautti komentaja Anupong Paochinda .

PAD on saanut kuitenkin tukea joiltakin ammattiliitoilta. Osa valtion junavuoroista jäi ajamatta, koska rautateiden työntekijät aloittivat lakon.