Uutiset

Suomi ei hyväksy Venäjän vastaisia pakotteita

Lehtikuva<br />Pääministeri Matti Vanhanen selosti perjantaina eduskunnan suurelle valiokunnalle ja ulkoasiainvaliokunnalle Suomen kantoja EU:n maanantaina Brysselissä järjestettävässä ylimääräisessä huippukokouksessa. Vanhasen kanssa kokoukseen pääsee osaksi aikaa mukaan myös ulkoministeri Aleksander Stubb.
Lehtikuva
Pääministeri Matti Vanhanen selosti perjantaina eduskunnan suurelle valiokunnalle ja ulkoasiainvaliokunnalle Suomen kantoja EU:n maanantaina Brysselissä järjestettävässä ylimääräisessä huippukokouksessa. Vanhasen kanssa kokoukseen pääsee osaksi aikaa mukaan myös ulkoministeri Aleksander Stubb.

Vesa Somppi

Suomi suhtautuu kielteisesti Venäjään kohdistuviin pakotteisiin Georgian tilanteen vuoksi. Pakotteiden pelätään johtavat kierteeseen, josta ulospääsy olisi vaikeaa.

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk) mukaan mitään virallista esitystä pakotteista ei ole tullut. Baltian maat, Puola, Iso-Britannia ja Ruotsi ovat niitä kuitenkin epävirallisissa yhteyksissä esittäneet.

Vanhanen kiisti perjantain tiedotustilaisuudessa tietävänsä, millaisia vastatoimia on ollut esillä. Myös diplomaattilähteiden mukaan pakotteita ei esitetä.

Tiedotustilaisuus järjestettiin sen jälkeen, kun Vanhanen oli selostanut eduskunnan suurelle ja ulkoasianvaliokunnalle Suomen kantoja EU:n maanantaina Brysselissä järjestettävässä ylimääräisessä huippukokouksessa.

"EU:lla pitää olla yhteinen kanta"

Vanhanen uskoo, että EU-maat löytävät kokouksessa yhteisen kannan, jolla Venäjän voimankäyttö Georgiassa tuomitaan.

- Uskoisin, että jokainen jäsenmaa tiedostaa sen, että EU:lla pitää olla yhteinen kanta, ja se auttaa yhteisymmärryksen hakemista, Vanhanen sanoi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hallituksen ja presidentin yhteisen näkemyksen mukaan sotilaallisen voimankäytön ei tule kuulua yhdenkään maan ulkopolitiikkaan, eikä millään maalla voi olla muihin maihin ulottuvaa etupiiriä.

Suomi kunnioittaa Georgian itsenäisyyttä, eikä hyväksy Venäjän tunnustusta Abhasian ja Etelä-Ossetian itsenäisyydelle.

Georgian tilanteen vakauttamiseksi Suomi kannattaa YK:n valtuuttamaa kansainvälistä rauhanoperaatiota. Vanhanen ei ota tässä vaiheessa kantaa suomalaisten rauhanturvaajien lähettämiseen Georgiaan. Hänen mukaansa ei ole merkkejä siitä, että YK:n turvaneuvosto pääsisi sopuun rauhanturvaajien lähettämisestä.

Suomi toivoo, että EU vahvistaa suhteitaan Georgiaan. Myös suhteiden tiivistämistä Ukrainaan pidetään tärkeänä.

Vanhasen mukaan myös ulkoministeri Alexander Stubb (kok) pääsee osaksi aikaa mukaan huippukokoukseen.

- Georgiaa käsiteltäessä on luonnollista, että asiat järjestetään niin, että ulkoministeri on silloin läsnä, Vanhanen lupasi.

Tilaa ulkoministeri Stubbille tekee presidentti Tarja Halonen . Vanhanen on varsinaisena edustajana koko ajan paikalla.

Pääministeri Matti Vanhanen pitää tärkeänä, että Aleksander Stubb voi kertoa ETYJ:n puheenjohtajana Georgiasta keräämänsä tiedot ja kokemukset kokouksessa.