Uutiset

Metso-ohjelma suojelee
metsiä Etelä-Suomessa

TS/Jorma Pihlava<br />Lapissa tutustumiskohteena oli vanha metsä, joka on suojeltu Metson kokeiluvaiheen aikana. Alueen karttaa tutkimassa Jarmo Uimonen (vas.) Lounais-Suomen metsäkeskuksesta ja Timo Soininen Tapiosta. Taustalla koulutettavat tunnistavat kohteen erityispiirteitä.
TS/Jorma Pihlava
Lapissa tutustumiskohteena oli vanha metsä, joka on suojeltu Metson kokeiluvaiheen aikana. Alueen karttaa tutkimassa Jarmo Uimonen (vas.) Lounais-Suomen metsäkeskuksesta ja Timo Soininen Tapiosta. Taustalla koulutettavat tunnistavat kohteen erityispiirteitä.

JORMA PIHLAVA

Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden turvaamiseen tähtäävä Metso-ohjelma on käynnistynyt. Metso ei sisällä kavahdettua pakkosuojelua, vaan se perustuu vapaaehtoisuuteen.

Ajatuksena on yhdistää metsien talouskäyttö ja suojelu viranomaisten ja metsänomistajien yhteistyönä.

Valtioneuvosto teki periaatepäätöksen Metso-ohjelmasta maaliskuussa ja heti tämän jälkeen asetettu työryhmä laati ohjemaa varten luonnontieteelliset valintaperusteet. Nyt metsäammattilaisia koulutetaan tunnistamaan talousmetsien arvokkaat luontokohteet uusien perusteiden mukaan.

Retkiä lähialueen metsiin

Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio kurssitti Etelä-Pohjanmaan ja Itä-Suomen metsä- ja ympäristökeskusten toimihenkilöitä Eurassa. Kaksipäiväiseen koulutukseen kuului useita retkiä lähialueen metsäkohteisiin.

- Syksyllä koulutusvuorossa ovat metsäteollisuus, metsänhoitoyhdistykset, metsänomistajien liitot ja metsähallitus, kertoo Timo Soininen Tapiosta.

Soininen on syvällä sisällä Metsossa: metsäekologian asiantuntija kuului Metson valintaperusteet laatineeseen työryhmään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Koulutuksella varmistetaan, että metsänomistajat saavat heti ohjelman käynnistyttyä uusinta tietoa vapaaehtoisen suojelun tarjoamista mahdollisuuksista, hän jatkaa.

Tavoitteena on saada Metso täysimittaiseen toimintaan vuoden 2010 alusta.

Timo Soinisen mukaan metsäkeskuksiin on tullut paljon yhteydenottoja vapaaehtoisesta suojelusta kiinnostuneilta metsänomistajilta.

Metsoa on jo sisäänajettu

Luonnonarvokaupan kokeiluhanke alkoi Satakunnassa 2003 ja Varsinais-Suomessa seuraavana vuonna.

Kokeilussa yhteensä 356 metsänomistajaa teki kohteestaan tarjouksen. Sopimuksia tehtiin 158 kohteesta, yhteispinta-alaltaan 1 520 hehtaaria. Sopimukset tehtiin yleensä kymmeneksi vuodeksi. Metsänomistajalle kokeilussa maksettu korvaus oli keskimäärin 155 euroa hehtaarilta vuodessa. Tämän mukaan kymmenen hehtaarin kohteesta saatava tulo olisi 15 500 euroa.

Korvaus maksetaan kerralla ja etukäteen. Se on ympäristötukien tapaan verotonta tuloa. Korvaus määräytyy puuston arvon ja luontoarvojen perusteella.