Happipullon räjähdys varmistui
Qantasin lentoturman syyksi
JOUKO VÄHÄ-KOSKELA
Australian liikenneturvallisuusvirasto ATSB on selvittänyt, mikä puhkaisi reiän Qantas-lentoyhtiön matkustajakoneen runkoon kuukausi sitten. Väliraportissa syyksi vahvistetetaan happipullo, joka räjähti koneen matkatavaratilassa.
Painepullon kappaleet särkivät lentoturvallisuudelle tärkeitä järjestelmiä, mutta kukaan ei loukkaantunut ja kone teki onnistuneen hätälaskun Manilaan.
Onnettomuustutkijoiden rekonstruoima tapahtumasarja näyttää mielikuvitukselliselta.
Yhdestä jumbojetin matkatavaratilan sisäseinämään kiinnitetystä happipullosta purkautui paine räjähdysmäisesti. Hätähappipulloja on rivissä seitsemän, hajonnut oli numero neljä.
Pystysuorassa asennossa olleen pullon alaosa sinkoutui tutkijoiden mukaan ammuksen lailla suoraan alas, rungon läpi ulos koneesta. Yläosa iskeytyi suoraan ylös, rahtitilan katon eli matkustamon lattian läpi.
Oven lukitukset pysyivät kiinni
Yläosa osui matkustamotilaan tullessaan matkustajaoven kahvaan, pyöräytti sen lähes auki-asentoon ja jatkoi matkaansa oven yläpuoliseen hyllystöön. Rikottuaan sen perusteellisesti metallisäiliö putosi tekemästään reiästä takaisin matkatavaratilaan. Paine-ero imaisi sen edelleen alaosan tekemästä reiästä ulos koneesta.
Pullo tai sen sirpaleet eivät osunut ihmisiin eikä paineen aleneminen matkustamossa koitunut kenenkään kohtaloksi. Kaikki 346 matkustajaa ja 19 miehistön jäsentä saivat happea jäljelle jääneistä pulloista.
Miehistöltä kesti viisi ja puoli minuuttia tuoda kone 8 600 metrin reittikorkeudesta turvalliseen 3 000 metrin korkeuteen.
Oven kahvan aukeaminen ei sekään uhannut koneen tai matkustajien turvallisuutta. Kahvan mekanismi murtui iskusta, mutta oven lukitukset pysyivät kiinni. Mekanismin on suunniteltu toimivan juuri näin, jottei ovea voi avata lennolla.
Sen sijaan matkustamon lattian alla pullon hajoaminen teki vaarallista tuhoa. Pullotelineen ylä- ja alapuolelta katkesi kaikkiaan 86 sähkökaapelia ja perämiehen siivekeohjauksen ohjauskaapeli.
Pullon hajoaminen voi jäädä mysteeriksi
Ohjaamomiehistö toi Boeingin laskuun ilman mittarilähestymisjärjestelmää, autopilottia, toista lennonhallinta-tietokonejärjestelmää ja yhtä suunnistusjärjestelmää. Mittarivalot olivat pimeänä eikä pyöräjarrujen luistonestojärjestelmä toiminut. Kymmenet varoitusvalot paloivat ja summerit huusivat, epäilemättä osa matkustajistakin
Siivekkeiden ohjauskaapelin katkeaminen ei aiheutunut kohtalokasta vaaraa, koska kapteenin puolen kaapeli ei vahingoittunut. Matkustajakoneissa kaikki lentoturvallisuuden kannalta keskeiset järjestelmät on kahdennettu.
Qantasin onnettomuudessa hämmentää se, että aiheuttajana oli hätäjärjestelmän osa. Lähes uskomattomalta tuntuu, että painepullon yläosa putosi tekemästään reiästä takaisin ruumaan. Reikä lattiassa ei ole juuri pullon läpimittaa suurempi. Tutkijat eivät ole löytäneet muutakaan syytä pullon katoamiselle. Sen sirpaleita ja maalijälkiä löytyi runsaasti ovisuusta.
Ja mitä paineastialle tapahtui alun alkaen? Voiko puhua räjähdyksestä? ATSB käyttää ilmausta "sylinteri petti alaosastaan". Qantas tarkistutti koko konelaivastonsa hätähappipullot heti tapauksen jälkeen, mutta hajonnutta pulloa tutkijat eivät pääse koskaan tarkastelemaan.
Jatkotutkimuksissa keskitytään happipullojen suunnitteluun, valmistusmenetelmiin ja testaukseen.