Katainen pitää MTK:n Airaksisen hyökkäystä outona ja poikkeuksellisen aggressiivisena
LIISA ENKVIST
Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) hämmästelee suuresti MTK:n osastopäällikkö Pekka Airaksisen lausuntoja puukaupoista pidättäytymisestä.
- Minulle on täysi mysteeri se, miksi Airaksinen hyökkää näin poikkeuksellisen aggressiivisesti tässä asiassa, Katainen hämmästelee.
Hän ei halua ryhtyä erittelemään asiaa enempää, mutta arvelee, että Airaksisella on "erittäin huonot tiedot asiasta".
MTK:n osastopäällikkö Pekka Airaksinen suositteli Turun Sanomissa torstaina, että metsäomistajien olisi syytä pidättäytyä puukaupoista siihen asti, kunnes saadaan selville valtiovarainministeriön suunnitteleman veroratkaisun lopullinen muoto.
Se puolestaan johtaisi ennätysvauhtiin pyrähtäneen puukaupan tyssäämistä verosotkuun. Airaksisen mukaan metsätalouden kustannusten vähennysoikeuden puolittaminen on käsittämätöntä.
Katainen muistuttaa, että syynä on puun myyntitulojen vapauttaminen veroista 50 prosenttisesti.
- Onhan selvää, että verottomasta tulosta ei voi vähentää veroja, Katainen sanoo.
Kataisen mukaan metsänomistajia ei suinkaan ole huijattu.
- Verohelpotusten metsänomistajille antaminen oli minun ajatukseni ja ne ovat joka tapauksessa mittavia. En kai lähtisi esittämään mitään sellaista, joka sitten ei olisikaan porkkana myynnille, Katainen puuskahtaa.
- Tämä keskustelu on nyt ryöpsähtänyt hyvin oudolle suunnalle.
Katainen ei kuitenkaan usko, että Airaksisen puheiden taustalla olisi esimerkiksi se, että metsänomistajat haluaisivat käyttää tilannetta, eli teollisuuden puupulaa, hyväkseen kiristääkseen enemmän verohelpotuksia.
Esitys metsäverosta ensi viikolla
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto (MTK) kiisti heti perjantaina, että se olisi kehottanut metsänomistajia pysäyttämään puukauppaa.
MTK:n puheenjohtajan Michael Hornborgin mukaan hallituksen tekemä veroratkaisu on hyvä, ja puukauppa on lähtenyt hyvin käyntiin. Metsänomistajat ovat olleet tyytyväisiä verohuojennukseen. Järjestö tiedotti, etteivät osastopäällikkö Pekka Airaksisen lehtihaastattelussa esitetyt näkemykset vastaa MTK:n virallista kantaa, vaan ne olivat hänen henkilökohtaisiaan mielipiteitä.
MTK kertoi kuitenkin toivovansa, että hallitus päättäisi pikaisesti metsäverotuksen yksityiskohdista, jotta pelisäännöt olisivat kaikille selvät.
- Olen iloinen siitä, että MTK oikaisi Airaksisen lausuntoja. Meillä on ollut MTK:n kanssa erittäin hyvä yhteistyö, Jyrki Katainen tuumaa.
Katainen lupaa, että ensi viikolla metsäveropaketista on luvassa hyvin yksiselitteinen malli, vaikka veroasioista sellaista ei olekaan helppoa tehdä.
Myös teollisuus hermostui
Myös metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Anne Brunila ampui perjantaina kovilla MTK:ta ja metsänhoitoyhdistyksiä. Hänen mukaansa ne pyrkivät hidastamaan puukauppaa ruokkimalla käsityksiä metsäverotuksen epäselvyyksistä ja kysynnän laimeudesta
- Näillä toimillaan MTK pyrkii selvästi estämään puun tarjontaa ja vaikeuttamaan puumarkkinoiden toimintaa, juuri kun kauppa on lähtenyt käyntiin, Brunila toteaa Metsäteollisuuden tiedotteessa
Metsäteollisuuden huoli on kova, sillä alkuvuonna puuta on saatu ostettua vain puolet normaalista. Viime aikoina puumarkkinatilanne on kehittynyt myönteisesti ja puuta on saatu ostettua enemmän, joskin Metsäteollisuuden mukaan edelleen liian vähän.
- Uskon, että metsänomistajat ymmärtävät tasaisen puukaupan merkityksen, eivätkä lähde toteuttamaan MTK:n uhkauksia, Brunila sanoo.
Brunilan mukaan MTK ja metsänhoitoyhdistykset vahingoittavat puukauppaa hidastavilla ohjaustoimillaan suuresti Suomen metsäteollisuuden toimintamahdollisuuksia ja uhkaavat koko metsäsektorin työpaikkoja.
Suomen sellu- ja paperiteollisuudessa on yhteensä 27 000 työntekijää ja toimihenkilöä. Metsäteollisuus työllistää suoraan ja välillisesti lähes 200 000 suomalaista.