Uutiset

Puolaan tulossa
ennätystiukka tupakkalaki

TS/Matti Hoviseppä
TS/Matti Hoviseppä

MATTI HOVISEPPÄ

Puolan liberaalihallitus on sorvaamassa maahan poikkeuksellisen tiukkaa tupakkalakia, joka kieltää sauhuttelun jopa bussi- ja raitiovaunupysäkeillä ja kerrostalojen rappukäytävissä.

Donald Tuskin hallitus pyrkii nopeuttamaan tupakointia rajoittavan lain käsittelyä parlamentissa, sejmissä, ja sen on määrä astua voimaan ensi vuoden alussa.

Laki läpäissee säröittä parlamenttiäänestyksen, sillä puolueet oikealta vasemmalle ovat ilmoittaneet hyväksyvänsä hallituksen esityksen.

Myös selvä enemmistö puolalaisista vilkutti tuoreessa kyselyssä vihreää valoa tupakointia roimasti rajoittavalle säädökselle.

Kielto työpaikoille ja tilaisuuksiin

Laki kieltää sauhuttelun kokonaan virastoissa, työpaikoilla, anniskelupaikoissa sekä julkisissa tilaisuuksissa kuten urheilukilpailuissa.

Monissa kahviloissa ja ravintoloissa on jo nyt varattu oma nurkkansa tupakoitsijoille, mutta puolalaiseen tyyliin sinne vaivaudutaan vain harvoin.

Sekä asiakkaalle että ravintolan omistajalle langetetaan tupakkalain rikkomisesta sakkorangaistus.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lain leväperäinen valvonta saattaa tehdä ravintoloitsijan lompakkoon jopa 20 000 zlotyn eli 5 500 euron loven.

Täydellistä tupakointikieltoa oltiin ulottamassa jopa henkilöautoihin, mutta sejmin terveyskomissio poisti sen kansalaisia liikaa holhoavana.

Kansainväliset tupakkajätit ovat yrittäneet lisätä puolalaisten sauhuttelua kommunismin luhistumisesta eli 1990-luvun alusta lähtien. Ne ovat pumpanneet 40-miljoonaisen maahan satoja miljoonia euroja, joilla on rakennettu tupakkatehtaita ja lisätty savukkeiden mainontaa.

Virallisten tilastojen mukaan tupakointi tappaa vuosittain yli 70 000 puolalaista, joista valtaosa on 35-70-vuotiaita.

- Surullisinta on, että itsekäs ja toisista piittaamaton polttaminen etenkin sisätiloissa on katkaissut vuositasolla kahden tuhannen tupakoimattoman elämän, terveysministeri Ewa Kopacz tähdentää.

Joka kolmas mies ja miltei neljännes naisista tupakoi Puolassa säännöllisesti.

Noin 38,5-miljoonaisesta väestöstä yhdeksän miljoonaa imee keskimäärin miltei askin päivässä.

Leväperäistä savukemyyntiä

Tuore kartoitus paljastaa, että viitisensataa alaikäistä tyttöä ja poikaa aloittaa joka päivä nikotinistin taipaleensa.

Marketeissa, pikkukaupoissa ja kioskeissa vallitseva välinpitämättömyys on tuottanut terveysviranomaisille harmaita hiuksia.

- Kolme neljästä kassanhoitajasta on myynyt murrosikäisille tupakkatuotteita kyselemättä henkilötodistusta, ministeri Kopacz kertoo.

TS/Matti Hoviseppä<br />Vuoden alussa voimaan astuva tupakkalaki kieltää polttamisen jopa bussipysäkeillä.
TS/Matti Hoviseppä
Vuoden alussa voimaan astuva tupakkalaki kieltää polttamisen jopa bussipysäkeillä.
TS/Matti Hoviseppä
TS/Matti Hoviseppä