Musta ihonväri voi nyt
olla joko etu tai haitta
Turun Sanomat, Washington
Kun Barack Obama otti varhain perjantaiaamuna Suomen aikaa Denverissä pitämällään puheella vastaan demokraattien presidenttiehdokkuuden, historian siivet havisivat useammallakin tavalla.
Obaman ehdokkuus on ensimmäinen kerta, kun musta amerikkalainen pääsee pääpuolueen presidenttiehdokkaana kilvoittelemaan paikasta Valkoisen talon isäntänä.
Demokraattien puoluekokouksen päättänyt Obaman puhe osui historialliseen hetkeen toisestakin syystä. Obama piti puheensa päivälleen 45 vuotta sen jälkeen, kun musta kansalaisoikeusjohtaja Martin Luther King piti Lincoln Memorialin portailla Washingtonissa vuoden 1963 kuuluisan I Have A Dream -puheensa. King toivoi puheessaan päivää, jolloin amerikkalaiset olisivat valmiita arvioimaan mustia maanmiehiään näiden luonteenpiirteiden eikä ihonvärin perusteella.
Paljon vettä on virrannut Yhdysvaltain pääkaupunkia halkovissa Potomac- ja Anacostia-joissa Kingin puheen jälkeen, mutta marraskuun 4. päivän vaaliyöhön asti maassa jatkuu arvuuttelu siitä, tuleeko Obama syksyn vaalikamppailussa hyötymään vai kärsimään ihonväristään.
Pessimistit epäilevät, että valkoisesta valtaväestöstä löytyy edelleen petollisen paljon sellaisia silmänpalvojia, jotka kyllä julkisesti kysyttäessä vakuuttavat olevansa valmiita äänestämään mustaa presidenttiä mutta vaalikopin hämärässä toteuttavat piintyneitä rotuennakkoluulojaan ja pakenevat John McCainin leiriin.
Mielipidetiedustelujen mukaan näitä rotuongelmaisia olisi valkoisesta äänestäjäkunnasta 5-10 prosenttia, kenties enemmänkin. Heidän panostaan voi kuitenkin tasapainottaa se tosiasia, että etenkin nuorempien amerikkalaisäänestäjien keskuudessa Obama koetaan vetovoimaisena ehdokkaana osittain juuri siksi, että hänen kauttaan Yhdysvallat voi julkisesti sanoa jäähyväisiä orjuuden ja rotuerottelun tahraamalle historialleen.