EU:lla tuskin rahkeita Venäjä-pakotteisiin
Euroopan unioni tuskin määrää Venäjälle pakotteita ensi maanantain huippukokouksessa Georgian kriisin vuoksi, vaikka puheenjohtajamaa Ranska väläyttikin mahdollisuutta torstaina.
Ranskan ulkoministerin Bernard Kouchnerin mukaan pakotteet ovat yksi vaihtoehto, kun EU-maat pohtivat suhdettaan Venäjään ylimääräisessä tapaamisessaan Brysselissä.
Ulkopoliittiset päätökset vaativat kuitenkin jäsenmaiden yksimielisyyden, eikä monilla Venäjän energiavaroista riippuvaisilla mailla ole halua alkaa äkillisesti kiristää suhteitaan itänaapuriin. Suomen pääministeri Matti Vanhanen arvioi osaltaan, ettei Suomi kannata kärjistäviä pakotteita.
Venäjä itse suhtautui mahdollisuuteen torstaina ilman suurempaa huolta. Ulkoministeri Sergei Lavrov kuittasi Ranskan puheet "sairaan mielikuvituksen" tuotteiksi. Pakotteiden harkitseminen on hänen mukaansa merkki täydellisestä sekaannuksesta länsimaissa.
Lavrov ei myöskään laittanut paljon arvoa hieman arvaamattomana tunnetun Kouchnerin sanoille.
- Kouchner sanoo paljon asioita, hän kuittasi uutistoimistojen mukaan.
EU on jo aiemmin tuominnut Venäjän hyökkäyksen Georgiaan sekä Venäjän päätöksen tunnustaa Etelä-Ossetian ja Abhasian itsenäisyys.
Ranskakin varovainen
Pakotteiden väläyttely jää todennäköisesti vain puheiden tasolle, sillä edes Ranska ei näytä aktiivisesti ajavan sanktioita. Mitään virallisia esityksiä ei ole tehty, ja Kouchner itsekin tähdensi, että useat muut diplomaattiset keinot ovat myös keskusteltavana.
Brysselissä on arvioitu, ettei etenkään EU:n suurin maa Saksa ole halukas riskeeraamaan Georgian vuoksi välejään Venäjään. Moni muukin maa miettii todennäköisesti tarkoin, olisiko pakotteista niille itselleen enemmän haittaa kuin hyötyä.
Jos pakotteita todella alettaisiin harkita, voisivat ensimmäisenä tulla kysymykseen esimerkiksi viisumirajoitukset, EU:n ja Venäjän yhteistyöneuvottelujen keskeyttäminen sekä Venäjän jäsenyysneuvottelujen jarruttaminen Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa.
Tosin Venäjän WTO-neuvottelut ovat vaikeuksissa jo valmiiksi muun muassa puutullikiistan vuoksi. Lisäksi EU on näyttänyt välillä olevan innokkaampi saamaan Venäjän WTO:hon kuin Venäjä itse.
Venäjää voimakkaasti kriisissä arvostellut Yhdysvallat ilmoitti osaltaan torstaina, että sen kohdalla on ennenaikaista puhua mahdollisista pakotteista.
Georgia vetosi puolestaan jälleen YK:hon, jotta se puuttuisi Venäjän toimiin mahdollisimman pian. Ulkoministeri Ekaterine Tkeshelashvili syytti Etyjin pysyvän neuvoston kokouksessa jälleen Venäjää etnisestä puhdistuksesta Etelä-Ossetiassa. Myös Venäjä on syyttänyt Georgiaa etnisistä puhdistuksista konfliktialueella.