Talous

Rockin voima vie myyntiä perinteisiltä tanssipaikoilta

TS/Sanne Katainen<br />Rock raikaa Suomessa tulevaisuudessa entistä voimallisemmin. Tässä rytistää Ruisrockissa pari vuotta sitten vieraillut New York Dolls.
TS/Sanne Katainen
Rock raikaa Suomessa tulevaisuudessa entistä voimallisemmin. Tässä rytistää Ruisrockissa pari vuotta sitten vieraillut New York Dolls.

JUKKA SAARINEN

Maamme tanssi- ja huvipaikkojen pudotuspeli jatkuu. Hiipuvaa tahtia ennustetaan tanssi- ja iskelmämusiikkiin. Mutta rokki raikaa entistä ehommin, ja pop on poikaa. Ajan uskotaan olevan nyt kypsä myös musiikkibisneksen kattojärjestöjen Ohjelmatoimistojen liiton sekä Rocktoimistojen liiton pitkään puuhatulle yhdistymiselle.

Tänään julkistettava Ohjelmatoimistojen liiton teettämä tutkimus näyttää vääjäämättömästi tanssi- ja iskelmämusiikin alamäen. Näkymä on sama niin ohjelmia myyvien toimistojen kuin palveluita ostavien viihdepaikkojen näkökulmastakin katsottuna. Keväällä tehdyn tutkimuskyselyn mukaan 25 prosenttia tanssipaikoista ilmoittaa ostojensa vähenevän. Loppuosa eli 75 prosenttia uskoo toiminnan pysyvän ennallaan. Lisäykseen ei usko kukaan. Myös muut kuin tanssipaikka-asiakkaat, eli laivat, ravintolat ja klubit ennakoivat hieman kokonaisuudessaan miinusmerkkistä ostokehitystä.

Vaikka liittoon kuuluvista ohjelmatoimistoista yli puolet ennakoi kokonaismyynnissään myynnin lisäystä, tanssi- ja huvipaikkasektorille 32 prosenttia toimistoista ennustaa laskua.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ohjelmatoimistojen liiton puheenjohtaja, Eastway-konserniin kuuluvan turkulaisen Melodia Oy:n toimitusjohtaja, Markku Laaksonen sanoo, että kyllä suunta näyttää selvältä.

- Hyvin hoidetut, kehityksessä mukana pysyneet, sijainniltaan hyvät ja ammattimaisesti hoidetut paikat säilyvät. Kyllä vähenemisriski on joissakin yhdistyspohjalla toimivissa paikoissa, joissa resurssit ja talkoointo eivät riitä nykytilanteessa.

Toimivien perinteisten tanssipaikkojen määrä on Suomessa vuosien myötä pudonnut noin sataan paikkaan.

Festarit vetävät

Reipasta nousua tulevan musiikkiviihteen muotoilussa odotetaan rockille ja popille. Myös mekaanisen musiikin ja karaoken osuuden ennustavat erityisesti huvipaikat kasvavan, vaikka musiikkibisnestä tekevät toimistot eivät ihan samaan kehitykseen uskokaan.

Liittoon kuuluvia ohjelmatoimistoja on maassamme hieman yli viisikymmentä. Suomessa ohjelmatoimistojen nimikkeellä toimijoita on kuitenkin kymmenkertainen määrä, mutta suurin osa koostuu artistien itse omaa toimintaansa varten perustamista yhden ihmisen yrityksistä.

- Erilaisten festareiden ja musiikkitapahtumien määrän arveltiin olevan keväällä tutkimusta tehtäessä reippaassa kasvussa, ja niin kesällä kävikin. Festareita oli koko maassa enemmän kuin miesmuistiin, puheenjohtaja Laaksonen arvioi.

Yritysviihde kiinnostaa

Musiikkibisnestä tekevät toimistot näkivät hyviä kasvumahdollisuuksia myös omien tapahtumien järjestämisessä sekä yritystilaisuuksien järjestämisessä.

- Yritystilaisuudet kiinnostavat ohjelmatoimistoja kovasti. Se ei ole ihme, sillä niissä katteet ovat yleensä varsin hyvät. Se sektori on kuitenkin hyvin suhdanneherkkää. Tilanne on jo keväästä saattanut muuttua hieman lievempään optimismiin.

Tapahtumia myyvien ohjelmatoimistojen ja ostoja tekevien viihdepaikkojen välillä on pari tavallista tanssikansaa kovasti kiinnostavaa tarttumaotetta. Tansseja järjestävät paikat haluaisivat tähdille lisää esiintymisaikaa. Tavallisesti tähdet vetävät kaksi kolmen vartin perussettiä.

- Ohjelmatoimistot toivovat, että keikan alkamisaikoja aikaistetaan, varsinkin arki-iltoina.

Pohjaa lavennetaan

Isot ohjelmatoimistot ovat kehittäneet omia toimintojaan agentti-manageri-promoottori -akselilla toimiviksi aktiivisiksi monitoimitaloiksi. Esimerkiksi yli 20 miljoonan euron liikevaihtoon kiivennyt turkulainen Auraviihde järjestää vuodessa yli 500 omaa viihdetapahtumaa, hoitaa useita ravintolakokonaisuuksia ja huvipaikkoja, työllistää kuusitoista henkilöä ja maksaa palkkaa tuhannelle alan osaajalle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Neljän vuosikymmenen ikään ehtineen Ohjelmatoimistojen liiton ja viime vuonna kaksikymppisiään viettäneen Rocktoimistojen liiton yhdistymistä on pohjustettu jo pitkään. Rocktoimistojen liitossa on jäsenyrityksiä alun toistakymmentä. Rokkarit perustivat oman liittonsa 1980-luvulla vastapainoksi "humppaliitolle". Tutkimuksen mukaan 67 prosenttia "humppapuolen" ohjelmatoimistoista on valmis liittojen yhdistymiseen. Rokkipuolella kolmannes kannattaa, mutta puolet ei ole vielä kantaansa vahvistanut.

- Uskon liittojen yhdistymisen olevan jo lähellä. Ehkä vielä tämän vuoden puolella, Ohjelmatoimistojen liiton puheenjohtaja Markku Laaksonen sanoo.