Talous

Olkiluodon rakennuskustannukset nousseet rajusti

Ranskalaislehden mukaan Olkiluoto 3:n rakennuskustannukset ovat kasvaneet reippaasti. Kuva: Lehtikuva
Ranskalaislehden mukaan Olkiluoto 3:n rakennuskustannukset ovat kasvaneet reippaasti. Kuva: Lehtikuva

Pariisi, STT
Olkiluodon ydinvoimalan rakennuskustannukset ovat kasvaneet 50 prosentilla, kirjoittaa ranskalainen talouslehti Les Echos.
 Syynä kulujen nousuun on lehden mukaan se, että ranskalainen ydinvoimalajätti Areva on joutunut lähettämään työmaalle lisää työntekijöitä. Areva on joutunut lykkäämään reaktorin valmistumista jo kahdella vuodella vuoteen 2011.
 Myös yleinen hintatason nousu on kasvattanut menoja. Arevan maksettavaksi lankeavat kustannukset ovat nousseet lehden tietojen mukaan 3 miljardista 4,5 miljardiin euroon.
 Olkiluodon työmaa on ollut viime päivinä otsikoissa ympäristöjärjestö Greenpeacen kyseenalaistettua hitsausten turvallisuuden. Viime viikolla järjestö vaati riippumatonta arviointia turvallisuudesta. Säteilyturvakeskus kertoi myöhemmin tekevänsä työmaalle erityistarkastuksen asian selvittämiseksi.
 Tänään Greenpeace nosti aiheen uudelleen tapetille syyttämällä hitsauksesta vastaavaa ranskalaista Bouygues-yritystä rikkomusten peittelemisestä. Greenpeacen mukaan yritys on tehnyt hitsauksesta kahdet eri ohjeet: yhdet työmaalle ja toiset Säteilyturvakeskuksen hyväksyttäviksi.