Talous

Pörssiyhtiöiltä odotetaan
muhkeita osinkoja ensi keväänä

Juha Kaihlanen

Pörssiyhtiöiltä on odotettavissa ensi keväänä muhkeita osinkoja, vaikka osakkeiden kurssit ovat kolistelleet alas pitkin vuotta ja yhtiöiden tulosennusteita on korjattu huonommiksi.

- Kuluvalta vuodelta osingot tulevat olemaan vähintään samalla tasolla kuin vuodelta 2007, ennustaa Pohjola Pankin osaketutkimusjohtaja Henri Parkkinen.

Parkkisen mukaan useimmille yhtiöille on kertynyt paljon voitonjakokelpoisia varoja, joita voidaan purkaa osinkoina ensi keväänä. Yritysten rahoituskustannukset ovat korkojen noustua kasvussa, mutta taseet ovat edelleen vahvat.

Monen osakkeen osinkotuottoarvio on korkea kurssien pudottua. Osinkotuotto saadaan, kun osinko jaetaan osakkeen hinnalla.

- Osinkotuotto on noussut monessa yhtiössä houkuttelevaksi, Parkkinen totesi keskiviikkona Pohjola Pankin tilaisuudessa Helsingissä.

Analyytikot ovat alentaneet kesän kuluessa pörssiyhtiöiden tämän vuoden tulosennusteita keskimäärin yhdeksän ja ensi vuoden kymmenen prosenttia. Parkkinen uskoi, että loppuvuonna ennusteita saatetaan joutua pudottamaan vielä lisää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Konepajoilla paljon tilauksia

Konepajojen tilauskirjat ovat edelleen paksut ja töitä on tiedossa keskimäärin tammikuulle. Pohjolan seniorianalyytikko Pekka Spolander huomautti, että maailmantalouden epävarmuus on silti uhka myös konepajoille.

- Globaali ja verkostoitunut talous siirtää epävarmuuden vähitellen kaikille aloille kuten rakentamiseen, telakoille ja kuljetuksiin, joilla konepajojen asiakkaat toimivat, Spolander pohti.

Konepajojen asiakkaiden näkymät vaihtelevat. Wärtsilän laivamoottorien kysyntä hiipuu, mutta samoja Wärtsilän moottoreita myydään edelleen hyvää vauhtia voimaloihin.

Kuljetusten kasvun hidastuminen vähentäisi Cargotecin, Koneen ja Konecranesin tilauksia.

Kaivosteollisuuden ja mineraalien jalostuksen huippusuhdanne vetää Metso Mineralsia, mutta metsäteollisuuden vaikeudet heijastuvat Metson paperi- ja sellukoneiden näkymiin.

Metson osake harppasi viime viikolla ylöspäin, kun Metson ilmoitus tutkia rakennejärjestelyjä herätti markkinoilla arvailuja yhtiön pilkkomisesta.

Spolander ei usko, että julkisuudessa esitetty vaihtoehto Metson mineraalitoimintojen irrottamisesta toisi yhtiölle merkittävää lisäarvoa.

Metsäteollisuudessa voi tulla konkursseja

Metsäyhtiöiden tilanne on edelleen tukala eikä helpotusta ole luvassa. Henri Parkkinen arveli, etteivät yhtiöt voi laskea paperien hinnankorotusten varaan kovinkaan paljon. Euroopassa odotetaan lähinnä aikakauslehtipaperin hintojen nousua.

Pohjois-Amerikassa metsäyhtiöiden konkursseja on jo nähty. Konkurssien mahdollisuutta ei voi Parkkisen mielestä sulkea pois Euroopassakaan.

- Norske Skog ja M-real ovat vaikeuksissa, hän listasi.

Metsäyhtiöiden fuusioita ja alan muita suuria järjestelyjä on veikkailtu jo 6-7 vuotta. Parkkinen ei usko megaluokan yrityskauppoihin.

- Todennäköisesti edessä on pienempiä järjestelyjä, joiden seurauksena yhtiöt erikoistuvat kapeampiin tuotepaletteihin, Parkkinen ennusti.