Uutiset

"Lapsella
ei ole hintaa"

TS/Päivi Palm<br />Pyöräily on Sami Karlakarin, Anu Kupilan ja heidän lastensa Markus ja Ella Karlakarin mieliharrastuksia.
TS/Päivi Palm
Pyöräily on Sami Karlakarin, Anu Kupilan ja heidän lastensa Markus ja Ella Karlakarin mieliharrastuksia.

PÄIVI PALM

Markus , 4, ja Ella ,1, Karlakari esittelevät innolla lelujaan. Niitä on kertynyt paljon salolaisen rivitalokolmion huoneisiin. Ulkona komeilevat Markuksen ensimmäinen oma pyörä ja Ellan rattaat. Koti alkaa jo käydä auttamattoman ahtaaksi nelihenkiselle perheelle.

- Totta kai rahaa kuluu, mutta emme ole koskaan ajatelleet, paljonko lapset maksavat. He ovat tärkeitä, eivät kustannukset, sanovat lasten vanhemmat Anu Kupila ja Sami Karlakari .

Edes perhettä suunniteltaessa raha-asiat eivät juuri mielessä pyörineet.

Anu Kupila palaa näinä päivinä mammalomalta Nokialle, jossa hän toimii logistiikkakoordinaattorina. Sami työskentelee koneistajana Halikossa.

Töihin paluu tietää myös menojen kasvua. Lapset ovat hoidossa läheisessä päiväkodissa ja maksuista kertyy kuukaudessa noin 400 euron lasku.

- Päivähoito on todella kallista, kun ajattelee, että olemme aivan tavallinen keskituloinen perhe, sanoo Anu Kupila.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lasten varusteisiin on myös huvennut melkoisesti euroja: vaunut, hoitopöytä, turvaistuimet ja rattaat ovat hintavia perusvarusteita.

Kasvanut perhe tarvitsi myös isomman auton ja äidillekin ostettiin oma kulkuneuvo.

- Auto on iso helpotus, kun kuljetan Markusta ja Ellaa hoitoon. Työmatkatkin taittuvat sujuvammin ja lapsiperheessä aika on rahaa tärkeämpää, sanoo Anu Kupila.

Molemmilla lapsilla on myös vakuutukset, joihin hupenee vuodessa noin 500 euroa. Vanhemmat kuitenkin halusivat varautua vakavien sairauksien varalta. Hätätilanteessa lasten on saatava parasta mahdollista hoitoa. Varsin paljon Markus ja Ella ovat kuitenkin korvasärkyjen ja flunssien takia käyneet terveyskeskuksessa.

Vaatteista ei tingitä

Vanhemmat arvelevat, että mistään tärkeästä ei ole lasten takia jouduttu luopumaan. Tarjousten perässäkään ei tarvitse aktiivisesti laukata. Vain pikku-Ellan vaipat äiti pyrkii hankkimaan tarjouksesta.

- Kauppalaskussa näkyy selvästi, että Ellalle ei enää tarvitse ostaa kalliita maidonvastikkeita. Eli kyllä sitä helpotustakin aina jostakin tulee.

Vaatteista Anu ei tingi. Hän haluaa, että lapsilla on kunnollisia ja kauniita vaatteita. Ale-tankoja ei töiden alettua edes ehtisi penkoa. Kun sopiva ja mieluinen vaate tulee eteen, se myös ostetaan.

Perheellä on edessä lasten myötä myös isomman asunnon hankkiminen. Se on jo niin suuri investointi, että sitä mietitään tarkkaan. Vanhemmat kaipaavat omakotitaloon, jossa on riittävän iso piha.

- Raha-asiat eivät kauheasti huolestuta, koska molemmilla on hyvät työpaikat. Pröystäilyyn ei ole varaa, mutta ei meidän tarvitse pihistelläkään.