Uutiset

Keisarileikkaus saattaa nostaa
nuoruusiän diabetesriskiä

TS/Mari Lehto<br />Yksivuotias Pihla Heikkilä osallistuu seurantatutkimukseen, jossa pyritään ennustamaan ja ehkäisemään ykköstyypin diabetesta. Tutkimukseen kuuluu verikoe kerran kolmessa kuukaudessa.
TS/Mari Lehto
Yksivuotias Pihla Heikkilä osallistuu seurantatutkimukseen, jossa pyritään ennustamaan ja ehkäisemään ykköstyypin diabetesta. Tutkimukseen kuuluu verikoe kerran kolmessa kuukaudessa.

TONI LEHTINEN

Irlantilais-englantilaisen tutkijaryhmän mukaan keisarileikkaus kasvattaa lapsen mahdollisuutta saada nuoruusiän diabetes. Tutkijaryhmän mukaan diabetesriski kasvaa keisarileikkauksen myötä yli 20 prosenttia.

Belfastilaisen Queen´s-yliopiston ja englantilaisen Diabetes UK -järjestön yhteistutkimuksen tulokset julkaistiin elokuun Diabetologia -lehdessä.

Tutkijat ehdottavat kasvaneen diabetesriskin syyksi sairaalabakteereja. Heidän mukaansa muut tekijät kuten syntymäpaino, rintaruokinta tai äidin ikä eivät selitä diabetesriskin kasvua.

Turun yliopiston lastentautiopin professori Olli Simell suhtautuu skeptisesti irlantilaisryhmän tutkimustuloksiin. Jo yksistään tilastot sotivat tutkimustuloksia vastaan.

- Nuoruusiän diabetesta on Suomessa yli kolme kertaa enemmän kuin Englannissa, mutta täällä tehdään kuitenkin paljon vähemmän keisarileikkauksia, Simell kertoo.

Lapsuus- ja nuoruusiän diabetekseen, josta käytetään myös nimeä tyypin 1 diabetes, sairastuu Suomessa ennätykselliset 64 lasta sataatuhatta vastasyntynyttä kohti. Englannissa tautiin sairastuu 10-15 lasta sataatuhatta vastasyntynyttä kohti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Englannissa joka neljäs synnytys suoritetaan keisarileikkauksella. Stakesin mukaan Suomessa keisarileikkauksien osuus kaikista synnytyksistä on noin 16 prosenttia.

Myöskään sairaalabakteerien mahdollinen osuus ei vakuuta suomalaista diabetestutkijaa.

- Bakteerien mahdollista osuutta diabeteksen puhkeamiseen ollaan vasta tutkimassa. Nyt on pientä näyttöä siitä, että jotkut virukset myötävaikuttavat taudin puhkeamiseen, Simell kertoo.

Hänen mukaansa enterovirukset, jotka leviävät pisaratartuntana ja aiheuttavat suolisto- ja hengitysoireita, on pystytty linkittämään diabeteksen puhkeamiseen.

Ehkäisyhoitoon vielä matkaa

Simell vetää Dipp-tutkimusta, joka on ykköstyypin diabeteksen ennustamista ja ehkäisyä tutkiva projekti. Vuonna 1994 alkaneeseen projektiin osallistuvat Turun, Tampereen ja Oulun yliopistolliset keskussairaalat.

Dippin rinnalla on tehty 2004 alkaen kansainvälistä Teddy-diabetestutkimusta, johon osallistuvat Suomen lisäksi Ruotsi, Saksa ja Yhdysvallat.

Dipp-projektissa on yritetty ehkäistä nuoruusiän diabeteksen puhkeamista muun muassa tulehdusreaktiota estävillä lääkkeillä, rokotteilla tai jopa siedätyshoidolla. Mikään ehkäisyhoidoista ei ole vielä tuottanut tulosta.

Milloin diabetekseen löytyy parannuskeino?

- Sitä on mahdotonta arvioida. Frederick Banting , joka on yksi lääkeinsuliiniin kehittäjistä, sanoi aikanaan, että parannuskeino löydetään parin vuoden kuluttua. Bantingin kommentista on kulunut nyt yli 80 vuotta, Simell sanoo.