Uutiset

Ihmisiä kuolee tulipaloissa
synkimpien vuosien tahtiin

TS/Jari Rantanen<br />Mies kuoli omakotitalon palossa Laitilassa huhtikuussa. Suurin osa paloista on päässyt jo ilmiliekkeihin palokunnan saapuessa paikalle.
TS/Jari Rantanen
Mies kuoli omakotitalon palossa Laitilassa huhtikuussa. Suurin osa paloista on päässyt jo ilmiliekkeihin palokunnan saapuessa paikalle.

TUOMAS RIMPILÄINEN

Mikäli tämän vuoden suunta jatkuu loppuun asti, edessä saattaa olla synkin tulipalovuosi 2000-luvulla. Huippuvuonna 2006 kuoli tulipaloissa 126 ihmistä. Tänä vuonna kesäkuun loppuun mennessä tulipalot olivat tappaneet jo 60 ihmistä.

Viime vuonna kuoli ihmisiä tulipaloissa 90. Heistä kesäkuun loppuun mennessä kuoli 46.

- Näyttää siltä, että nyt tulee samanlainen kuin takavuosien pahat vuodet, sanoo yli-insinööri Kirsi Rajaniemi sisäministeriöstä.

Vuosien mittaan tilastollinen vaihtelu on ollut suurta, joten syitä on tutkittava pidemmältä ajalta, jotta voitaisiin tehdä päätelmiä kehityksen suunnasta.

Joka tapauksessa tavoitteita ei ole saavutettu lähimainkaan.

Pelastustoimen asettama tavoite palokuolemien määräksi tänä vuonna on 57. Se on ylitetty jo nyt.

Jos vuodesta tulee niin huono kuin nyt näyttää, yksittäisiä tulipaloja aletaan tutkia uudestaan entistä tarkemmin.

Varsinais-Suomessa on kuollut tänä vuonna jo seitsemän ihmistä tulipaloissa. Viimeisin kuolemaan johtanut tulipalo syttyi sunnuntaina Sauvossa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Palopäällikkö Pasi Paloluoma kertoo, että koko viime vuonna kuoli seitsemän, ja sitä ennen kuolemia on ollut viisi tai kuusi vuosittain.

- Ei niistä selvää yhteistä tekijää löydy. Koko maassa uhreista suuri osa on yhteiskunnan turvaverkon ulkopuolelle pudonneita ihmisiä, ja sitten on yksittäistapauksia laidasta laitaan. Sama pätee täälläkin, Paloluoma sanoo.

- Harvaan asutut alueet, yksin asuva, henkilö joka ei yksin pysty hoitamaan itseään, luettelee puolestaan Rajaniemi tyypillisiä tulipalokuoleman uhreja.

Lapsia kuolee tulipaloissa hyvin vähän.

- Klisee on yksin asuva keski-ikäinen päihtynyt mies. Näitähän on paljon. Ja jos tällainen asuu naapurissa, riskin piiriin kuuluvat myös naapurit.

Naapurin palava seinä voi olla omakin ongelma.

Tulipalojen uhreista 30 prosenttia kuolee tupakan sytyttämään paloon, kun tupakoitsija sammuu kesken tupakoinnin.

Rajamäki haluaisi kääntää tilanteen toisinpäin.

- Ykkösasia ovat itsestään sammuvat savukkeet. Aloite asiasta on annettu eduskunnalle kesäkuussa, ja toivomme sen tulevan voimaan pian, Rajaniemi sanoo.

Mikäli laki tulee, savukkeet eivät enää pala itsestään, vaan niitä täytyy imeä.

Perinteisen valistuksen lisäksi Rajaniemi toivoo automaattisten sammutusjärjestelmien yleistyvän myös yksityiskodeissa.

- Markkinoille on tulossa pikkuhiljaa ratkaisuja, jotka ovat tavallisen omakotitalorakentajankin ulottuvissa. Ensisijaisesti niitä pitäisi saada rakennuksiin, joissa on paljon riskiryhmiä.

Palosta on pelastauduttava itse

Vuoden 2007 palokuolemista kolmannes sattui asunnoissa, joissa ei ollut varoitinta. Lisäksi paristot jäävät helposti vaihtamatta tai varoitin asennetaan väärin.

18 ihmistä kuoli, vaikka palovaroitin hälytti.

Pääsääntöisesti ihmisten onkin päästävä itse pois palavasta asunnosta. Ongelman muodostavat ne, joiden liikunta- ja reagointikyky on rajoittunut.

- Jos ajattelee koko maakunnan aluetta, mahdollisuutemme pelastaa ihminen palavasta huoneistosta on varsin pieni, Paloluoma sanoo.