Uutiset

Palvelujen saatavuus huolettaa
valtion aluehallintoremontissa

MATTI ARVAJA

Valtion aluehallintoa niputetaan parhaillaan kahteen yksikköön meneillään olevassa uudistuksessa. Kunnissa kuitenkin pelätään, että valtionhallintoon samaan aikaan kohdistuvat tuottavuusvaateet merkitsevät palvelujen saannin heikkenemistä.

- Valtion tuottavuusvaatimukset uhkaavat tehdä valtion paikallispalveluista "maakuntapalveluja". On vaara, että palveluja saa jatkossa vain suurista keskuksista, Suomen kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen ennusti alue- ja paikallishallintopäivillä Turussa.

Valtion aluehallintouudistuksessa kuuden nykyviranomaisen tehtävät aiotaan keskittää kahdelle viranomaiselle.

Toinen olisi alueellinen elinkeino-, liikenne- ja luonnonvarakeskus (Ellu). Toiseen eli aluehallintovirastoon (Allu) sisältyisivät peruspalvelut, oikeusturva, luvat ja esimerkiksi maahanmuuttoasiat. Jälkimmäinen on jo alkuvalmisteluvaiheessa ristitty koppalakkivirastoksi.

Valtiovarainministeriön ylijohtajan Silja Hiironniemen mukaan uudistuksen tavoitteena on asiakaslähtöinen ja tehokkaasti hoidettu aluehallinto. Samalla halutaan selkiyttää valtion aluehallinnon ja maakuntien liittojen välistä tehtäväjakoa. Maakuntien liittojen vastuuta aluekehittämisessä on tarkoitus lisätä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Henkilöstö vähenemässä

Valtion aluehallinnossa työskenteli viime vuonna noin 8 500 ihmistä. Meneillään olevan uudistuksen yksi tavoite on vähentää tästä määrästä 625 henkilötyövuotta.

Prosentuaalisesti eniten väkeä häviää työsuojelupiireistä. Parhaiten henkilöstönsä säilyttävät nykyiset työvoima- ja elinkeinokeskukset. Paimion kaupunginjohtaja Jari Jussinmäki rohkeni seminaarissa epäillä aluehallintouudistuksen etuja. Hänen mielestään esimerkiksi taannoinen poliisihallinnon uudistus merkitsi kansalaisille vain sitä, että poliisihallinnon paikallispisteitä ajettiin alas.

Jussinmäen mukaan valtionhallintoa edustavat Paimiossa enää Kela ja työvoimatoimisto. Hän pelkäsi, että tuottavuusvaatimukset saattavat heikentää tilannetta entisestään.

- Mikään yhteispalvelupiste ei voi korvata Kelan palveluja. Mutta kai se uudistus on tämäkin, Jussinmäki ruoti.

Kokonaisvastuun kantaja puuttuu

Kietäväinenkin kritisoi sitä, ettei kukaan kanna kokonaisvastuuta julkishallinnon asiakkaista tai koordinoi asiakaspalvelujen kehittämistä.

- Sama koskee kyllä kuntiakin, Kietäväinen jatkoi.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja toivoi, että julkisille palveluille saataisiin yhteinen neuvontapiste. Hänen mielestään viranomaisten työaikaa menee nykyisin liikaa siihen, että joudutaan opastamaan palvelujen hakijoita oikeaan paikkaan.

Kietäväinen uskoi valtion aluehallintouudistuksen olevan kuitenkin kokonaisuutena tervetullut. Hän arveli, että uudistus saadaan joitakin siirtymäaikoja lukuunottamatta vietyä läpi aikataulun mukaan.

Kaksipäiväinen aluehallintoseminaari päättyy tänään.