Uutiset

Merikotkapari valtasi
sääksenpesän Saaristomerellä

TS/Turku AMK/Saaristomeri.info
TS/Turku AMK/Saaristomeri.info

TUOMAS RIMPILÄINEN

 

Turun ammattikorkeakoulun sääksikamerasta voi nyt seurata internetissä kotkapariskunnan kotileikkejä. Nuoripari oleskelee pesässä ajoittain kuin pesivä pariskunta, mutta pesimisestä ei ole silti vielä kyse.

- Tietojeni mukaan ne ovat majailleet siellä viikon verran, sanoo biologi Sami Lyytinen .

Sääksiä pesässä ei ole näkynyt sen jälkeen, kun niiden pesintä keskeytyi alkukesällä.

Lyytisen mukaan tällaista nettikuvaa ei tällä hetkellä saada Suomen lisäksi kuin Norjasta.

- On uusi tieto, että naaras makaa hautoma-asennossa näin pitkiä aikoja tähän aikaan vuodesta. Yhtenä aamuna se makasi puolitoista tuntia ja toisena 40 minuuttia. Tämä näyttää ihan pesinnältä.

Lyytisen mukaan varsinaisesta pesimisestä ei kuitenkaan ole vielä missään tapauksessa kysymys.

- Usein nuorilla pareilla ensimmäinen kerta on lähinnä sitä, että saadaan vallattua reviiri ja vähän pesää rakennettua. Tässähän tapauksessa pesä oli valmiina, Lyytinen selittää.

On mahdollista, että pesässä nyt oleva pari pesii jo aikaisin kevättalvella.

Viime keväänä pesässä kävi puuhailemassa ilmeisesti sama naaras ja kuusi eri koirasta. Nyt kuvissa näkyvä koiras on Lyytisen arvion mukaan yksi tuolloin pesässä vierailleista.

Pesän tarkkaa sijaintia ei kerrota julkisuuteen. Lyytinen toivoo, että pesän löytävät veneilijät kunnioittaisivat sitä ja pysyttelisivät kaukana. Erityisen tärkeää tämä on, kun merikotkapari alkaa pesiä helmikuussa.

Sääksikamera on osa Turun AMK:n toteuttamaa Saaristomeri.info-projektia, jonka internet-sivuilla voi seurata saaristoluonnon tapahtumia reaaliajassa osoitteessa www.saaristomeri.info .

TS/Turku AMK/Saaristomeri.info
TS/Turku AMK/Saaristomeri.info
TS/Turku AMK/Saaristomeri.info<br />Merikotkapariskunnan naaras ei haudo, vaikka makaa hautomisasennossa. Maanantaina kotkat näykyivät kamerassa puolen päivän aikoihin, mutta hävisivät iltapäivällä kuvista.
TS/Turku AMK/Saaristomeri.info
Merikotkapariskunnan naaras ei haudo, vaikka makaa hautomisasennossa. Maanantaina kotkat näykyivät kamerassa puolen päivän aikoihin, mutta hävisivät iltapäivällä kuvista.