Uutiset

Mikkola perää valtaa valtuustolle

TS/Jonny Holmén<br />Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Jukka Mikkolan mukaan vallanjako valtuuston, hallituksen ja lautakuntien välillä on jatkuvaa tasapainon hakemista.
TS/Jonny Holmén
Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Jukka Mikkolan mukaan vallanjako valtuuston, hallituksen ja lautakuntien välillä on jatkuvaa tasapainon hakemista.

LEENA KORJA-KASKIMÄKI

Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jukka Mikkola (sd) perää valtuustolle lisää valtaa.

- Tärkeät ja poliittisesti mielenkiintoiset päätökset pitäisi Turussa palauttaa valtuustolle, Mikkola vaatii.

Valtuuston puheenjohtajien keskuudessa asiasta on keskusteltu alkuvuodesta, 36 vuotta politiikkaa tehnyt Mikkola itse on hätäillyt asiasta usein.

Virkamiestyönä tehty selvitys osoittaa, että Helsinki päättää valtuustossaan pienemmistä asioista kuin Turku konsanaan. Pääkaupungissa muun muassa joukkoliikenteen lippujen hinnat sekä maa- ja vesialueiden pitkäaikaiset vuokrat ovat valtuuston päätettävissä.

Mikkola laskee, että valtaa luisui lautakunnille 1990-luvulla taloudellisesti ankeina aikoina, jolloin vaikeista ja vastuullisista asioista oli helpompi päättää lautakunnissa, suljettujen ovien takana.

- Demokratia edellyttää kansalaiskeskustelua, Mikkola painottaa.

Hän uskoo valtuuston suuremman vallan lisäävän keskustelua ja kuntavaalien kiinnostavuutta.

Jotta valtaa voitaisiin palauttaa valtuustolle, johtosääntöjä on uusittava. Jos uuden, tammikuussa aloittavan valtuuston valta halutaan suuremmaksi kuin nyt istuvan, puolueiden yksimielisyys asiassa täytyy löytyä kohtuullisen nopeasti.

- Syyskuun aikana on päätetään menettelytavasta, mutta kyllä tässä kiire tulee, Mikkola uumoilee.