Uutiset

Puoluepamput pyrkivät parrasvaloihin

Turun Sanomat

Jos Turun nykyvaltuutetut saisivat päättää, lokakuun vaaleissa ei pujahtaisi läpi kovin monta uutta kasvoa. 53 valtuutettua yrittää uusia paikkansa, vain 14 luopuu suosiolla.

Vaalipakkaa sekoittavat uudet ja mielenkiintoiset, valtakunnallisia kannuksia keränneet ehdokkaat: Rkp:n puheenjohtaja, kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin (r), Sdp:n varapuheenjohtaja Ilkka Kantola ja Sdp:n puoluesihteeri Ari Korhonen .

Kokoomuksen mustana hevosena vaalitantereelle laukkaa ex-kaupunginjohtaja Juhani Leppä .

Nyky-Turun suurimman puolueen kokoomuksen uusista ehdokkaista tunnetuimpia lienevät Lepän lisäksi professori Pentti Huovinen , ICT Turun entinen toimitusjohtaja Jaakko Kuosmanen ja kommodori Seppo Sarelius . Timo "Betoni" Virtanen (ent. sit) on siirtynyt ruiskukkapuolueen suojiin.

Vanhoista kyvyistä mukana ovat muun muassa kansanedustajat Ilkka Kanerva ja Petteri Orpo , entiset kansanedustajat Marjukka Karttunen ja Maija Perho sekä Aila Harjanne , Tuomas Kyttä , Olli A. Manni ja Aleksi Randell .

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sdp uudistaa ilmettään, kun riveistä irtoaa viisi valtuutettua. Kantolan tai Korhosen jääminen rannalle kuuluisi vaalien jymy-yllätyksiin. Muuten demarilista on Seppo Lehtistä mukaellen tuttu ja turvallinen.

Lehtisen lisäksi vanhasta kaartista ovat jäljellä muun muassa entiset kansanedustajat Jukka Mikkola ja Virpa Puisto sekä Jarmo Rosenlöf , Leena Koikkalainen , Jorma Hellstén , Ruth Hasan ja Kjell Lundahn .

Toki nuoria alle 30-vuotiaitakin riittää yhtä paljon kuin kokoomuksella.

Keskisuurilla kolme kansanedustajaa

Vasemmistoliiton tähtinimenä tuikkii edelleen kansanedustaja Annika Lapintie . Muita takuuehdokkaita ovat muun muassa Sauli Saarinen ja Pirjo Rinne . Lokavaaleissa ratkeaa, säilyttääkö demareista vasemmalle siirtynyt Heikki Talvitie paikkansa.

Puolueen listalta löytyy paljon nuoria. Vasemmistoliiton ehdokkaista peräti 23 on alle 30-vuotiaita.

Vihreiltäkin löytyy jo ryväs Turku-politiikan veteraaneja: Pauliina de Anna , Katri Sarlund , Mika Helva . Puolueen kahdesta turkulaisesta kansanedustajasta Ville Niinistö on mukana, Janina Andersson ei.

Keskusta lähtee vaaleihin ilman nuorta kykyään Tytti Seppästä , joka jätti valtuuston jo maanantaina. Puolue pitää ehdokaslistansa vielä salaisena. Neljän nykyvaltuutetun pitäisi kuitenkin esiintyä siinä.

Rkp hamuaa voittoa eduskuntavaalien äänitykin Stefan Wallinin turvin.

Toinen kärkinimi on puoluesihteeri Ulla Achrén .

Kristillisdemokraateille tulossa oma lista

Kristillisdemokraatit miettivät vielä keväällä vaaliliittoa kokoomuksen kanssa, mutta tiedossa taitaa olla oma lista. Sillä on mukana ainoa nykyvaltuutettu Väinö Lindberg .

Eräs vedonlyöntikohde voisi olla se, montako puoluetoveria Suomen kansan sinivalkoisten ääni-imuri Olavi Mäenpää vetää mukaansa valtuustoon. Samoilla vesillä kalastelee myös valtakunnallisessa nousussa oleva Perussuomalaiset, joka aikoo vaaleihin paljon muhkeammalla listalla kuin viimeksi.