Talousliite

Santasen perhe yhdisti työn ja vapaa-ajan

TS/Mikael Rydenfelt<br />Nelli Santanen osallistuu hevosten hoitoon yhdessä äitinsä, Jaana Santasen, kanssa.
TS/Mikael Rydenfelt
Nelli Santanen osallistuu hevosten hoitoon yhdessä äitinsä, Jaana Santasen, kanssa.

Kaikki sai alkunsa, kun Santaset vuonna 2001 ostivat kotikulmiltaan Liedosta viisitoista hehtaaria maata. Ajatuksena oli kunnostaa kauppaan sisältynyt vanha asuinmökki ja rakentaa maille myöhemmin lisäksi pieni talli.

Paria vuotta aiemmin perheen äiti, Jaana Santanen , oli aloittanut yhdessä tyttäriensä kanssa ratsastuksen. Tunneilla käynti vei aikaa ja rahaa, joten mietintään tuli oman hevosen osto. Ensimmäinen hevonen hankittiinkin vuonna 2003 ja kohta sen jälkeen toinen.

Aikaa vievä harrastus sai Vesa Santasen kehittelemään uutta yritysideaa.

- Kun kolme perheenjäsentä kulki hoitotallille monta kertaa viikossa, aloin miettiä harrastuksen ja yrityksen yhdistämistä.

Niinpä rakennusinsinööri suunnitteli Ratun tilalle ratsastuskeskuksen. Rakentaminen piti aloittaa maneesista, mutta maille nousikin ensin oma talo. Sen valmistuttua vuonna 2006 alkoivat tallin rakennustyöt.

Koulun penkiltä yrittäjäksi

Suinpäin Santaset eivät uudelle alalle lähteneet, sillä tallista vastaava Jaana Santanen suoritti Ypäjällä maatalouden perustutkinnon ja valmistui hevostenhoitajaksi. Vesa Santanen puolestaan kävi Kiuruvedellä läpi kengittäjän sekä Ypäjällä vielä kengityssepän opinnot.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Visio uudenlaisen palvelun tuottamisesta koki kolauksen, kun Jaana Santanen teki lopputyönään kartoituksen, jossa tutki asiakkaiden tarpeita ja toiveita yksityistalleilla.

- Hassua kyllä, asiakkaat olivat hyvin vähään tyytyväisiä. Kyselyn mukaan edes lämmintä vettä ei välttämättä tarvittu, muistelee Jaana Santanen.

Vihjailut siitä, että hevostalous ei Suomessa kannata, ei jarruttanut Vesa Santasen ideointia. Hänellä oli selvä visio siitä, millaista palvelua hän halusi tarjota omalla tallillaan.

- Vielä 1970-luvulla esimerkiksi punttisalille mentiin vanhoissa verkkarihousuissa ja tultiin pois peseytymättä. Nyt tilanne on toinen.

- Samaa ajatusta halusin toteuttaa tallillammekin. Tänne voi tulla vaikka kesken työpäivän ratsastamaan, vaihtaa vaatteet ja käydä suihkussa ratsastuksen jälkeen.

Turvallisuus tärkeää

Valmistuttuaan vuonna 2007 Ratun tallin 18 vuokratallipaikkaa täyttyivät ilman erillistä mainontaa nopeasti. Tallissa sekä sen ympäristössä on pyritty huomioimaan erityisesti turvallisuus. Esimerkiksi valaistukseen on panostettu.

Hevosille tarjotaan täyshoito puitteissa, joiden luomisessa insinööri Santanen on käyttänyt paitsi omaa ideointia myös rakennusalan kokemusta. Ratsastajille on tarjolla lämpimät tilat, pukuhuoneet, suihkut ja sauna.

- Hevosalalla riittää vielä paljon kehitettävää. Omasta puolestamme olemme pyrkineet panostamaan sellaisiin perusasioihin, joita muussa palveluntuottamisessa pidetään itsestäänselvyyksinä, Vesa Santanen sanoo.

TS/Mikael Rydenfelt<br />Karsinasta kurkkii Santasten perheen oma hevonen, suomenhevonen Siru.
TS/Mikael Rydenfelt
Karsinasta kurkkii Santasten perheen oma hevonen, suomenhevonen Siru.
TS/Mikael Rydenfelt<br />Oma esterata tarjoaa hyvätt olosuhteet ratsastajalle. Santasen perheen 9-vuotias Nelli on nuoresta iästään huolimatta jo tottunut ratsastaja.
TS/Mikael Rydenfelt
Oma esterata tarjoaa hyvätt olosuhteet ratsastajalle. Santasen perheen 9-vuotias Nelli on nuoresta iästään huolimatta jo tottunut ratsastaja.
TS/Mikael Rydenfelt<br />Satulahuone on lämmitetty, valoisa ja siisti.
TS/Mikael Rydenfelt
Satulahuone on lämmitetty, valoisa ja siisti.
TS/Mikael Rydenfelt<br />Tallin yläkerrassa sijaitsevat sauna, pukuhuoneet ja oleskelutila.
TS/Mikael Rydenfelt
Tallin yläkerrassa sijaitsevat sauna, pukuhuoneet ja oleskelutila.