Talousliite

Valmis konsepti auttaa yrittäjän alkuun

TS/Mari Lehto<br />- Toimintaympäristö muuttuu nopeasti. Olennaista on tunnistaa yrityksen kannalta ratkaisevat verkostot ja osattava toimia niissä, Iina Åman sanoo.
TS/Mari Lehto
- Toimintaympäristö muuttuu nopeasti. Olennaista on tunnistaa yrityksen kannalta ratkaisevat verkostot ja osattava toimia niissä, Iina Åman sanoo.

Pitkään erilaisissa viestintäalan asiantuntijatehtävissä toiminut Viestintätoimisto Tenhon toimitusjohtaja Iina Åman kehitti oman franchising-konseptin puolitoista vuotta sitten.

- Kouluttaessani aloittelevia eri alojen yrittäjiä heräsi ajatus siitä, kuinka voisin konkreettisesti auttaa viestintäalalle aikovia, jotta liiketoiminnan aloittaminen ei olisi niin suuri kynnys. Pidän yrittäjyyttä myös yhteiskunnallisesti tärkeänä asiana. Tarvitsemme Suomeen lisää pieniä yrityksiä, Åman toteaa.

Tenho toimii tällä hetkellä Turussa, Tampereella ja Seinäjoella. Vuonna 2004 perustetussa yrityksessä työskentelee Åmanin lisäksi viestintäassistentti ja kaksi viestintäyrittäjää. Toinen heistä on agrologiksi valmistunut ja yliopistossa muun muassa viestintää opiskellut Kata Kiviluoto . Hän aloitti viestintäyrittäjän taipaleensa toukokuussa.

Kuultuaan mahdollisuudesta ryhtyä viestintäalan yrittäjäksi hän ei epäröinyt. Valmis konsepti helpotti mukaan lähtemistä.

- Kaikki osaavat määrättyjen asioiden lisäksi oman erikoisalansa. Me tuemme toisiamme. Tarvittaessa voimme ottaa yhdessä vastuun suuremmista kokonaisuuksista. Tätä pidän hyvin arvokkaana, Kiviluoto sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ympäristö huomioon

Kiviluoto on erikoistunut ympäristöviestintään. Hän haluaa olla mukana auttamassa yrityksiä viestimään ympäristötyöstään tehokkaalla ja oikealla tavalla. Voi esimerkiksi olla niin, että yrityksellä on ympäristöystävällinen tuote, mutta he eivät oikein tiedä, miten asiakkaat löytävät sen.

- Ympäristöviestintä toimii silloin, kun koko henkilökunta, johtoa myöten, allekirjoittaa kaikki siihen liittyvät arvot. Kun työntekijä tietää olevansa mukana tekemässä hyviä ja turvallisia tuotteita, ylpeys työnantajasta kasvaa. Tämä näkyy varmasti myös työpanoksen laadussa.

Kiviluoto korostaa, että hyvin hoidettu ympäristöviestintä vahvistaa myönteistä yrityskuvaa ja tuo lisää uskottavuutta. Yrityksen johdon tehtävä on miettiä strategioita, mutta sanoista tekoihin on monesti vaikea siirtyä.

- Helposti jäädään pyörittämään yläkäsitteitä, jolloin asioiden tekeminen konkreettisiksi jää puolitiehen.

Haasteena muutos

Monissa yrityksissä määrätyt asiat, kuten tunnetuksi tekeminen, tehdään toimitusjohtaja Åmanin mielestä luonnostaan oikein. Monilla aloilla toimintaympäristö kuitenkin muuttuu nopeasti. Viestinnästä voi olla vaikeaa saada otetta.

On pysyttävä kehityksessä mukana. Siksi yritykset tarvitsevat apua pohtiessaan, mitkä muutoksen tuomat asiat ovat liiketaloudellisesti kannattavia. Tähän kiteytyvät Åmanin mukaan yritysten tulevaisuuden haasteet. On ymmärrettävä, että uudet asiat voivat olla tuottavia. Edelläkävijät osaavat ottaa riskejä.

Olennaista on tunnistaa yrityksen kannalta ratkaisevat verkostot ja osattava toimia niissä. Sosiaalisten verkostojen rinnalle ovat nousseet tietotekniset verkostot. Jos kohderyhmät olivat aiemmin selkeitä, nykyään ne täytyy löytää aivan eri perusteella. Åman uskookin, että olemme siirtymässä ennen kaikkea arvopohjaisiin valintoihin. Menestyvä yritys on sellainen, joka tunnistaa nämä arvot sekä asiakkaissaan että itsessään.

- Puhu totta ja arvosta asiakasta. Näitä kahta perussääntöä noudattamalla pääsee jo pitkälle.

TS/Mari Lehto<br />Iina Åman ja tuore viestintäyrittäjä Kata Kiviluoto hakevat inspiraatiota ympäristöviestintään Ruissalon Kolkanniemen maisemista.
TS/Mari Lehto
Iina Åman ja tuore viestintäyrittäjä Kata Kiviluoto hakevat inspiraatiota ympäristöviestintään Ruissalon Kolkanniemen maisemista.