Talousliite

Lisää aikaa

Ajattelin omistaa tämän kirjoituksen parkkipirkoille. Itse asiassa haluan osoittaa kirjoitukseni kaikkien kaupunkien pysäköintiviranomaisille pirkoista vouteihin, jotka maksamattomia parkkisakkoja muistaakseni lopulta perivät.

Ymmärrän, että pysäköinnistä keskusta-alueella peritään toisinaan maksu. Käsitän, että toisinaan on käytettävä parkkikiekkoa. Älyän, että ilman systemaattisia pysäköintimääräyksiä kaupunkien keskustat täyttyvät autoista. Mutta sitä en ymmärrä, mitä harmia keskustaan pysäköidyistä autoista on?

Ei kai kukaan aja autoaan kaupungin keskustaan vain siksi, että saa ajaa autonsa kaupungin keskustaan? Eihän siinä ole mitään järkeä. Järkevää on ajaa auto kaupungille siksi, että on toimittamassa kaupungissa jotakin asiaa.

Olen usein ollut kaupungissa siksi, että ostan asioita. Eli toisin sanoen tuen paikallisia kauppiaita. Miltäköhän tuntuu ravintoloitsijasta ajatus siitä, että porhallan kuppilan ohi kiireesti vatsalaukku kiljuen vain siksi, että mittarista loppuu aika? Tai vaatekauppiaasta, joka on juuri kantanut kasan mekkoja sovitettavaksi eteeni vain todetakseen, ettei mitään kauppoja tule, sillä minulle tuli hoppu autolleni?

Enkä minä todellakaan juokse mittarille ladatakseni masiinaan lisää kolikkoja, sillä minulla ei ole enää käteistä. Minä syötin viimeiset kolikot kukkarostani mittariin jo ensimmäisellä kerralla.

Pahinta on, kun huomaa, että parkkiaika umpeutui kymmenen minuuttia sitten, jonka seurauksena auton ikkunalla on parkkisakko. Se on varmin tapa toivottaa asiakas tervemenneeksi sinne mistä tulikin.

Miksi minun "keskenjäävä" asiani on vähemmän merkittävä kuin sen toisen autoilijan, joka joutuu myös enemmin tai myöhemmin jättämään asiat kaupungissa puolitiehen sen vuoksi, että parkkiaika loppuu? Miksi ihmeessä me emme saa olla rauhassa?

TIINA AALTO