Uutiset

Kotiinpalaajia kohtasi sodanruntelema näky

TS/Mirja Sipinen<br />Tshinvalista paenneet eteläossetialaiset palasivat pikkubusseilla Venäjän rajalta kohti kotikaupunkiaan sunnuntaina.
TS/Mirja Sipinen
Tshinvalista paenneet eteläossetialaiset palasivat pikkubusseilla Venäjän rajalta kohti kotikaupunkiaan sunnuntaina.

Tshinvali (STT)

Tshinvalin sisääntulotie on lohduton näky. Lukemattomat talot ovat romahtaneet kokonaan kasaan ja peltikatot ovat valuneet seinien sisäpuolelle löysästi kuin kangaspeitot. Pihoilla törröttää palaneita puita.

Asukkaat yrittävät kuitenkin jo päästä takaisin kiinni arkeen. Lukuisat kaupungista paenneet eteläossetialaiset lähestyivät sunnuntaina Venäjän rajan suunnasta pikkubusseilla vanhaa kotikaupunkiaan.

- En tiedä lainkaan miten tämä onnistuu. Tietääkseni jotkut kaupat toimivat, jotkut eivät. Kouluja tuskin on ollenkaan, arveli Dzavan kylässä tien avaamista odottava Natasha .

- Olemme kuitenkin jo kuulleet, että siellä olisi nyt turvallista.

Pommituksia pakoon kellariin

Georgialaisten raju hyökkäys ja sitä seurannut kaupunkisota on kaikilla edelleen tuoreessa muistissa. Juzoe Valievan kotikadulla alkoi raskas tulitus seitsemäs päivä elokuuta.

Se näkyy selvästi. Koko talo on sisältä ja ulkoa tuoreiden luodinreikien täplittämä.

- Ensin alettiin ammuskella konetuliaseilla ja kranaateilla. Pian tulivat helikopterit jotka pommittivat meitä, Valieva kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Perhe pakeni kellariin kolmeksi päiväksi kuten suurin osa muistakin asukkaista.

- Sen jälkeen georgialaiset sotilaat asettuivat asumaan tähän taloon. He asuivat täällä kolme päivää ja tekivät mitä halusivat.

Päivät kellarissa olivat raskaita, sillä monilla ei ollut vettä, ruokaa, valoa eikä varmaa tietoa tilanteesta.

- Kellareissa on periaatteessa valo, mutta sitä ei uskallettu käyttää sillä ulkona kulki georgialaisia jotka heittelivät kranaatteja kellareihin. Naapurimme kuoli sillä tavalla, kertoo Lizia .

Hän asuu Tallinnassa, mutta oli tullut juuri ennen väkivallan alkua tapaamaan äitiään Tshinvaliin. Sen jälkeen kaupungista ei päässytkään enää pois.

- Suokoon luoja ettei Suomi tai Tallinna joudu koskaan näkemään mitään tällaista! Tämä kaupunki oli niin kaunis ennen tätä, Lizia murehtii.

Venäläisjoukot näyttivät vetäytyvän

Venäjän joukot etenivät kohti pohjoista viikonlopun aikana. Lauantaina Etelä-Ossetian puolella rajaa nähtiin noin 230 ajoneuvon kolonna, joka suuntasi kohti rajaa. Mukana oli noin sata panssariajoneuvoa ja tankkia, loput olivat muita armeijan ajoneuvoja.

Joukkojen tunnelma näytti olevan korkealla, monet sotilaista hihkuivat tervehdyksiä ja heittelivät lentosuukkoja. Paikallisen virkamiehen mukaan nämä joukot olisivat aiemmin olleet Gorin ympäristössä.

Venäläisjoukkojen odotetaan kuitenkin pysyvän vielä Etelä-Ossetiassa.

- Kaupungin jälleenrakennuksessa tarvitaan varmasti tukeamme.

Tshinvali on ollut jo vuosia rauhanturvajoukkojen erityistarkkailussa epävakaan tilanteen takia. Toivomme että voimme turvata kaupungin jälleenrakentamista ja paluuta normaaliin elämään, kertoi Pohjois-Kaukasian joukkojen komentajan avustaja Andrei Babrun .

Babrunin mukaan elämä olisi jo palaamassa kaupunkiin.

- Kun me tulimme tänne 9. päivä, täällä ei ollut kerta kaikkiaan ketään. Kadut olivat täysin tyhjiä, yksikään kauppa ei toiminut eikä viranomaisia ollut, Babrun sanoo.

- Nyt täällä on jo klassisen musiikin konsertti ja tänään tulee jalkapallo-ottelu. Kaupunki toipuu, ihmiset palaavat takaisin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
LK/REUTERS<br />Öljyjuna ja tärkeä ratayhteys tuhoutuivat räjähdyksessä Gorissa. Georgian mukaan junan tuhosivat miinat.
LK/REUTERS
Öljyjuna ja tärkeä ratayhteys tuhoutuivat räjähdyksessä Gorissa. Georgian mukaan junan tuhosivat miinat.
LK/REUTERS
LK/REUTERS