Uutiset

Anteeksi, puhutteko osseettia?

Turun Sanomat

Osseetin kielen ensimmäisen kieliopin ja sanakirjan julkaisi legendaarinen suomalainen kielitieteilijä ja tutkimusmatkailija A. J. Sjögren 1844.

Turun akatemiassa opiskellut ja Pietariin siirtynyt Sjögren oli paitsi Latviassa sijaitsevan Liivinmaan myös esimerkiksi Kaukasian syvällinen tuntija. Pietarissa hänestä tuli suomensukuisten ja kaukasialaisten kansanheimojen kieli- ja kansatieteen akateemikko.

Osseetti kuuluu iranilaisiin kieliin. Muista iranilaiskielisistä kansoista poiketen osseetit kääntyivät varhaiskeskiajalla georgialaisten vaikutuspiirissä ortodoksikristityiksi. Mongolien vallan aikana osseetit pakenivat alkuperäiseltä kotiseudultaan Don-joen eteläpuolelta Kaukasiaan. Osseetit käyttävät kyrillistä aakkostoa (georgialaisten puhumalla kartvelin kielellä on aivan oma aakkostonsa).

Etelä-Ossetia ei ole väestöllisesti yhtenäinen. Osseettien ja georgialaisten asuttamat kylät sijaitsevat suurimmaksi osaksi osseettien asuttaman pääkaupungin Tskhinvalin ympärillä.

Maailman kenties kuuluisin osseetti on Suomessa erittäin tunnettu musiikkimies, kapellimestari Valeri Gergijev .

Hän ei kuitenkaan ole lähtöisin Etelä-Ossetiasta - vaan Kaukasus-vuoriston toiselta puolen, Venäjään kuuluvasta Pohjois-Ossetiasta.