Uutiset

Presidenttisuosikki oikeuteen
korruptiosta Etelä-Afrikassa

LK/REUTERS<br />Tuhannet Jacob Zuman kannattajat osoittivat maanantaina mieltään Pietermaritz-burgin oikeusistuimen edessä Etelä-Afrikassa.
LK/REUTERS
Tuhannet Jacob Zuman kannattajat osoittivat maanantaina mieltään Pietermaritz-burgin oikeusistuimen edessä Etelä-Afrikassa.

Pietermaritzburg (STT-AFP-DPA-Reuters)

Etelä-Afrikan seuraavaksi presidentiksi povatun Jacob Zuman korruptiosyytteiden käsittely alkoi paikallisessa oikeudessa maanantaina.

Valtapuolue ANC:n johtaja Zuma vaati oikeutta hylkäämään syytteet, jotka uhkaavat vaarantaa hänen varmana pidetyn voittonsa ensi vuoden presidentinvaaleissa. Zumaa, 66, syytetään lahjusten ottamisesta, petoksesta ja rahanpesusta liittyen Etelä-Afrikan asekauppoihin 1990-luvulla.

Zuman kannattajat pitävät syytteitä poliittisena ajojahtina, jonka takana ovat istuvan presidentin Thabo Mbekin tukijat. Zuma päihitti Mbekin ANC:n johtajavaalissa viime vuonna, minkä jälkeen puolue on ollut riitainen ja jakaantunut.

ANC on jo julistanut Zuman presidenttiehdokkaakseen. Hänen voittoaan pidetään varmana, koska presidentti valitaan parlamentissa, jossa ANC:llä on selvä enemmistö. Kaksi kautta istunut Mbeki ei voi enää asettua ehdolle.

Ei ensimmäistä kertaa oikeudessa

Zuman kannattajat kokoontuivat maanantaina Pietermaritzburgin oikeustalon eteen kannustamaan puoluejohtajaa. Ihmiset tanssivat kaduilla ja huusivat iskulauseita.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Taksikuskit jäivät kotiin ja koulut sulkivat ovensa oikeudenkäyntiä vastustaakseen.

- Me tiedämme, että hän on syytön. Zumasta tulee presidentti, vaikka sitten oransseissa vaatteissa, sanoi oikeustalon edessä yön yli odottanut 27-vuotias Sbuonelo Mbatha viitaten vanginpuvun väriin.

Vaikka puoluejohtaja on ollut useasti oikeuden edessä, ei se näytä vähentäneen hänen kansansuosiotaan. Korruption lisäksi Zumaa on syytetty myös tuttavaperheensä hiv-positiivisen tyttären raiskauksesta.

Raiskaussyyte kaatui lopulta oikeudessa. Suurta kohua aiheutti, ettei Zuma ollut käyttänyt kondomia, vaan oli omien sanojensa mukaan suojautunut hiv-tartunnalta käymällä yhdynnän jälkeen suihkussa.

Tapauksen aikaan Zuma istui Etelä-Afrikan aids-neuvoston puheenjohtajana.

Levottomuuksia pelätään

Vaikka Zuma tuomittaisiin, sen ei uskota tarkoittavan hänen poliittisen uransa loppua. Zuman asianajajan mukaan mahdollisesta tuomiosta valitetaan perustuslakituomioistuimeen. Zuma on kertonut luopuvansa ANC:n johdosta vain, jos hänet todetaan syylliseksi.

Nyt paikallisen oikeuden odotetaan päättävän oikeudenkäynnin aloittamisesta lähipäivinä.

Tarkkailijoita huolestuttavat Zuman mahdollisen tuomion vaikutukset maan sisäiseen vakauteen. Etelä-Afrikka on Afrikan suurin talous ja myös poliittisesti tärkeä valtio, jonka levottomuuksien pelätään leviävän naapurimaihin.

ANC:n rivit ovat repeilleet pahasti viimesyksyisen johtajavaalin jälkeen. Sunnuntaina ANC:n nuorten liitto vaati puolueen omaa presidenttiä Mbekiä eroamaan, jotta maassa voitaisiin järjestää ennenaikaiset vaalit. Liitto on vannonut olevansa valmis taistelemaan Zuman presidenttiyden puolesta ja eliminoimaan hänen vastustajansa.

Ulkomaisia sijoittajia huolestuttavat Zuman vahvat kontaktit Etelä-Afrikan ammattiliittoihin ja vasemmistoon. He näkisivät maan johdossa ennemmin Mbekin.

Mbekin politiikka on kuitenkin ollut vastatuulessa kotimaassa. Zuman kannattajien mielestä Mbeki on keskittynyt liikaa liike-elämän ja yritysten etujen palvelemiseen ja unohtanut maan miljoonat köyhät ja työttömät.