Uutiset

Liki yhdeksän prosenttia keskeyttänyt asepalveluksen

Yhä useampi keskeyttää asepalveluksen alokasaikanaan. Kuva: Lehtikuva
Yhä useampi keskeyttää asepalveluksen alokasaikanaan. Kuva: Lehtikuva

Helsinki, STT
Heinäkuussa palvelukseen astuneista 13 500 varusmiehestä 8,6 prosenttia on keskeyttänyt asepalveluksen ensimmäisten kolmen viikon aikana, kertoo Pääesikunta.
 Heinäkuussa aloittaneiden keskeyttäjien määrä on 2000-luvun korkein. Enemmistö keskeytyksistä johtuu terveyssyistä. Yhä useammin keskeytyksen takana on alokkaan heikko fyysinen kunto.
 Komentajakapteeni Jyrki Kivelä pääesikunnan henkilöstöosastolta arvelee, että syy on aiheen näkyvyys mediassa. Keskeyttämisen hyväksyttävyyttä on kasvattanut myös aiempaa avoimempi puhe mielenterveysongelmista.
 Presidentti Tarja Halonen on puolustusvoimien ylipäällikkönä nuorten kunnon alenemisesta huolissaan, mutta toiveikas. Hän odottaa keskustelun aiheesta jatkuvan pidempään.
- Ei vielä tämän syksyn selonteossa, mutta ilmeisesti seuraavassa pohditaan, mitä maanpuolustuksessa vaaditaan kuntopuolella, Halonen ennakoi.
 Presidentin mielestä Suomen armeija ei vaadi kohtuuttomia. Kun alkupäässä treenaa, niin loppu sujuu. Ylipäällikkö pitää vaatimuksia kuitenkin sen verran kovina, ettei naisilla aina riitä hyväkään motivaatio ja kunto asepalvelukseen.