Uutiset

Karadzicin ensiesiintyminen Haagissa on jo tänään illansuussa

LK/REUTERS<br />Sotarikoksista epäiltyä Radovan Karadzicia kuljettava auto lähti Belgradista varhain keskiviikkoaamuna. Autoa ajaneet salaisen palvelun saattajat olivat peittäneet kasvonsa mustin huivein.
LK/REUTERS
Sotarikoksista epäiltyä Radovan Karadzicia kuljettava auto lähti Belgradista varhain keskiviikkoaamuna. Autoa ajaneet salaisen palvelun saattajat olivat peittäneet kasvonsa mustin huivein.

Entinen Bosnian serbijohtaja Radovan Karadzic astuu jo tänään torstaina Haagin kansainvälisen sotarikostuomioistuimen eteen vastaamaan hänelle esitettyihin syytöksiin sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Ensiesiintymisestä odotetaan kuitenkin pikaista, sillä Karadzicin on määrä ilmoittaa vain, pitääkö hän itseään syyllisenä tuomioistuimen esittämiin syytöksiin.

Varsinaisen oikeudenkäynnin odotetaan alkavan toden teolla vasta kuukausien kuluttua.

Tuomioistuimen pääsyyttäjä Serge Brammertz antoi keskiviikkona Serbialle tunnustusta Karadzicin pidättämisestä.

- Pidätys oli merkittävä osoitus Serbian yhteistyöstä tuomioistuimen kanssa, Brammertz sanoi.

Hän sanoi olevansa vakuuttunut siitä, että oikeudenkäynnistä tulee tehokas ja menestyksekäs.

Hän pahoitteli samalla sitä, että Balkanin sotien aikaisista rikoksista etsintäkuulutettuja, kuten Karadzicin sotapäällikkö Ratko Mladic , on yhä karkuteillä.

Pääsyyttäjä painotti, että Karadzicin saaminen oikeuden eteen on "äärimmäisen tärkeää" uhreille, jotka ovat joutuneet odottamaan pitkään lain kouran ulottumista serbijohtajaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Pidätys on tärkeä myös kansainväliselle oikeudelle, koska se osoittaa selvästi, että sotarikolliset joutuvat väistämättä kiinni eikä heille ole olemassa turvapaikkoja, Brammertz sanoi.

Karadzic lennätettiin varhain aamulla Serbiasta Hollantiin Rotterdamin lentokentälle. Lentokentältä hänet vietiin Scheveningenin pidätyskeskukseen poliisisaatossa.

Luovutuspäätöksen teki Serbian oikeusministeriö.

Valitusta ei tullutkaan

Vasta keskiviikkona paljastui, ettei Karadzicin asianajaja ollutkaan tehnyt valitusta päämiehensä luovuttamisesta Haagiin. Aiemmin hän oli kertonut postittaneensa valituskirjelmän syrjäisestä postikonttorista Bosniasta viivyttääkseen luovuttamista mahdollisimman kauan.

Pidätyskeskuksessa Karadzicia odotti terveystarkastus ja samanlainen selli, jollaisessa hänen läheinen liittolaisensa Slobodan Milosevic vietti vuosikausia. Serbijohtaja kuoli vuonna 2006 kesken oikeudenkäynnin.

Brammertzilta tiedusteltiinkin, onko tuomioistuin ottanut oppia Milosevicin oikeudenkäynnistä ja siitä, miten se päättyi odottamatta vain kuukausia ennen tuomion julistamista.

- Olemme täysin tietoisia siitä, että tehokkuus on tärkeää, pääsyyttäjä sanoi.

Yksitoista syytettä

Karadzicia vastaan on nostettu 11 syytettä, muun muassa kansanmurhasta, rikoksista ihmisyyttä vastaan sekä etnisen puhdistuksen edistämisestä. Karadzic aikoo esiintyä oikeudessa ilman asianajajaa.

63-vuotias Karadzic pidätettiin viikko sitten Serbian pääkaupungin Belgradin lähellä. Hän ennätti pakoilla oikeutta 11 vuotta.

Tuhannet kansallismieliset serbit kokoontuivat myöhään tiistaina Belgradiin osoittamaan mieltään Karadzicin luovuttamista vastaan. Mielenosoitus äityi mellakaksi, ja kymmeniä ihmisiä loukkaantui yhteenotoissa mellakkapoliisin kanssa.

Karadzicin perhe pääsee tapaamaan tätä Hollantiin. Hänen vaimonsa, poikansa, tyttärensä ja lankonsa saivat päivällä takaisin matkustusasiakirjansa.

LK/REUTERS<br />Karadzic siirrettiin autosta helikopteriin, jolla matka jatkui Rotterdamin lentokentälle ja sieltä Scheveningenin pidätyskeskukseen Hollantiin.
LK/REUTERS
Karadzic siirrettiin autosta helikopteriin, jolla matka jatkui Rotterdamin lentokentälle ja sieltä Scheveningenin pidätyskeskukseen Hollantiin.
LK/REUTERS<br />Entisellä serbijohtajalla on myös tukijoita. Karadzicille osoitettiin tukea mielenosoituksessa Belgradissa tiistaina.
LK/REUTERS
Entisellä serbijohtajalla on myös tukijoita. Karadzicille osoitettiin tukea mielenosoituksessa Belgradissa tiistaina.
Lehtikuva<br />Scheveningenin pidätyskeskuksen perusselli näyttää tältä. Slobodan Milosevic vietti samanlaisessa vuosikausia.
Lehtikuva
Scheveningenin pidätyskeskuksen perusselli näyttää tältä. Slobodan Milosevic vietti samanlaisessa vuosikausia.