Uutiset

Farmari päivittää maataloustiedot

Maatilojen koneet, energiaratkaisut ja sivuelinkeinot muuttuvat nyt sitä tahtia, että itse kunkin olisi hyvä päivittää tietonsa, sanoo Lahdessa viikonvaihteessa pidettävän Farmari-näyttelyn johtaja Jaakko Kivinen . Hän odottaa Lahteen 80 000:ta kävijää.

Kymmenes valtakunnallinen maatalousnäyttely pidetään keskemmällä kaupunkia kuin koskaan. Sadat eläimet ja koneet esittäytyvät Lahden urheilu- ja messukeskuksessa.

Näyttelyn myyntipäällikkö Markku Lappi sanoo, ettei maatalousnäyttelyssä ei ole ollut yhtä paljon uutta sitten koneellistamisen ajan eli 1950-luvun. Erityisen hyvin toteamus sopii energiaratkaisuihin. Kivisen mukaan energiasta tuli paljon ajankohtaisempi aihe kuin kuin järjestäjät osasivat kuvitella vuosi sitten.

Energiapulmien ohella viikonvaihteen Farmariin heijastuu maatalouden nopea muutos. Tilojen kasvaessa tarvitaan niin vierasta työvoimaa kuin entistä suurempia koneita. Näyttelyn konekentän jättien rinnalla kävijä tuntee itsensä paljon pienemmäksi kuin vanhojen maatalouskoneitten osastolla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vasikalle iglu

Karjapuolella esitellään niin huipputason tuotantoeläimiä kuin jättisuuri hevosrotu ja aasi.

Pohjavesialueen takia on karjan alle laitettu jopa 40 senttiä imeytysturvetta. Eläinten puhtaudenkin takia lannat siirretään sivuun mahdollisimman pian.

Nykyratkaisuja edustaa esimerkiksi vasikkaiglu. Sellaiseen vastasyntynyt pääsee turvaan suurnavetan ilmastoinnilta.

- Kaupunkilaisenkin olisi hyvä päivittää tietonsa siitä, miten ruokaa nykyisin Suomessa tuotetaan, arvelee Jaakko Kivinen.

Lähiruoan merkitystä korostaa maa- ja metsätalousministeriö kumppaneineen. Se järjestää päivittäin grillausshow-tapahtumia tunnettujen suomalaisten kanssa.

Arvovieraitten ketjun aloittavat jo torstaina maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk) sekä presidentti Tarja Halonen.

Näyttelyjohtaja Kivinen arvelee Lahden sijainnin ja kunnallisvaalien läheisyyden selittävän sitä, että sunnuntaihin mennessä Farmarissa käy ainakin viisi suomalaisministeriä. Tietojaan päivittävät Lahdessa myös Viron ja Karjalan tasavallan maatalousministerit.