Uutiset

Rymättylän Kirkkojärvessä
edelleen paha levätilanne

Turun Sanomat

Helteisen ja tyynen sään johdosta järvissä on tehty edellisviikkoa enemmän levähavaintoja, vaikkakin havaintojen määrä on edelleen vähäinen ajankohtaan nähden. Pahin tilanne on Rymättylän Kirkkojärvessä, jossa on yhä erittäin runsaasti levää.

Runsaasti levää löytyy myös Kaarinan Littoistenjärvessä sekä Sipoon Savijärvessä, Tuusulan Tuusulan- ja Rusutjärvissä, Köyliön Köyliönjärvessä, Tampereen Pyhäjärvessä Pirkkalassa, Reisjärven Reisjärvessä ja Vaalan Rokuanjärvessä.

Sisävesien noin 270 seurantakohteesta sinilevää on havaittu kaikkiaan 50 järvessä.

Yleisesti ottaen levämäärät on kuitenkin arvioitu vähäisiksi. Joillakin järvillä havupuiden ruostesienen itiöt ovat muodostaneen veden pinnalle punaruskeita tai kellertäviä lauttoja.

Etelä-Suomessa pintaveden lämpötilat ovat 17-21 astetta ja pohjoisessa 10-18 astetta. Vaikka lämpötilat ovatkin nousseet viime viikosta, ovat ne edelleen suurimmassa osassa Suomea pitkäaikaisten keskiarvojen alapuolella.

Avomerellä sinilevät ovat muodostaneet laaja-alaisia lauttoja. Levää on noussut pintaan monin paikoin Suomenlahdella, pohjoisella Itämerellä sekä Selkämerellä.

Vallitsevat tuulet ovat toistaiseksi estäneet sinilevien kulkeutumisen rannikolle. Paikallisia pintaesiintymiä on kuitenkin havaittu Saaristomerellä ja Ahvenanmaalla sekä Perämerellä ja Haapasaaren ympäristössä. Mikäli tuulen suunta kääntyy, voi levälauttoja ajautua rannikollekin.

Pintaveden lämpötila on Saaristomerellä 20 asteen tuntumassa.