Uutiset

Ministeriöllä ja veronmaksajaliitolla eri laskelmat

OSSI RAJALA

Veronmaksajain keskusliitto laski aivan eri kevennysluvut kuin valtiovarainministeriö. Veronmaksajien mukaan keskituloisen eli noin 2 700 euroa kuukaudessa tienaavan henkilön ostovoima nousisi ensi vuonna noin 20 euroa, mutta ministeriön laskuissa veronkevennys on kaksinkertainen.

- Tämä on periaatteellinen ero, josta ei kannata liikaa välittää. Valtiovarainministeriö on käyttänyt tämän vuoden veroperusteita. Me olemme ottaneet tulojen nousun sekä siitä seuraavan korkeamman verotuksen huomioon, Veronmaksajien ekonomisti Minna Punakallio kertoo.

- Ekonomistit saavat usein eri tuloksia samoista luvuista, hän lisää.

Veronmaksajien mielestä heidän laskunsa kuvaavat paremmin sitä, kuinka paljon ihmisten ostovoima todellisuudessa nousee ensi vuonna.

- Lukumme näyttävät aidon veronkevennyksen, Punakallio sanoo.

"Hyvä ratkaisu"

Oppositiossa istuvan Sdp:n kaipaamaa kohdennusta pieni- ja keskituloisille ei nyt tehty, mikä on Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtajan Teemu Lehtisen mielestä oikein.

- Kaikkiin tuloluokkiin tehty kevennys on hyvä ratkaisu. Verotus on ollut liian kireää suurissa ansioluokissa. Kaikentuloista työtä on kannustettava. Mitoitus on nyt oikea, Lehtinen pohtii.

Tuloveroa on kevennetty 1990-luvun puolestavälistä saakka. Lehtinen toivoo lama-ajan jälkeen alkaneen kehityksen jatkuvan samanlaisena.

- Järjestelmän uudistamiseen on tarvetta. Veronkevennykset turvaavat ensi vuonna kansalaisten ostovoiman kasvua ja luovat uskoa tulevaisuuteen. Tämä on nyt erityisen tärkeää suhdannenäkymien ainakin väliaikaisesti heikentyessä.