Uutiset

Katainen keventäisi keskituloisen verotusta 540 eurolla ensi vuonna

Lehtikuva<br />- Veikkaisin, että kyseessä on Suomen historian suurin kerralla toteutettu tulonsiirtojen korotus, valtion budjettiesitystä videoprojektorin loisteessa esitellyt valtiovarainministeri Jyrki Katainen sanoi.
Lehtikuva
- Veikkaisin, että kyseessä on Suomen historian suurin kerralla toteutettu tulonsiirtojen korotus, valtion budjettiesitystä videoprojektorin loisteessa esitellyt valtiovarainministeri Jyrki Katainen sanoi.

TUULA TOIVIO

Valtiovarainministeriö ehdottaa verotuksen keventämistä 800 miljoonalla eurolla ensi vuonna. Kevennys kohdistuisi tasaisesti kaikkiin tuloryhmiin.

- Suhteellinen hyöty on suurin keskituloisille, valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) sanoi valtiovarainministeriön tiedotustilaisuudessa. 35 000 euroa vuodessa ansaitsevan verotus kevenee valtiovarainministeriön laskelman mukaan 540 euroa vuodessa.

Katainen pitää veronkevennyksiin kohdennettavaa summaa mittavana, vaikka hallitusohjelmassa kevennyksiin oli varattu jopa 1,1 miljardia euroa.

- Epävarmassa suhdannetilanteessa on hyvä jättää hieman pelivaraa, Katainen kommentoi.

Hänen mukaansa taloudellinen tulevaisuus näyttää nyt heikommalta kuin vielä jokin aika sitten arvioitiin.

300 miljoonaa euroa jää odottamaan ensi vuoden alkupuolella tehtävää hallituskauden puolivälin tarkistusta, jolloin arvioidaan lisäkevennysten tarvetta.

Lisäksi nyt tehdään ansiotason noususta aiheutuva tarkistus, jolla kompensoidaan ansiotason nousun aiheuttama verotuksen kiristyminen. Tämä on Kataisen mukaan puolen miljardin euron satsaus. Kataisen mukaan ratkaisuista on yhteisymmärrys pääministerin kanssa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Pelkään tehdä ratkaisuja, joista seuraa kannustinloukkuja alhaisella tulotasolla, Katainen perusteli kevennysten kohdistamista kaikkiin tuloryhmiin tasaisesti.

Veronkevennykset eivät kohdistu pelkästään palkansaajiin, vaan esimerkiksi eläkeläisten verotus kevenee niin, että eläkeläispuolisoja ei veroteta enempää kuin yksinasuviakaan.

Työmarkkinatuen taso perhe-etuuksiin

Perhe-etuuksia korotetaan hallitusohjelman mukaisesti. Kaikkein pienituloisimpien etuudet nousevat 160 eurolla kuukaudessa, kun äitiys-, isyys-, ja vanhempainrahoja sekä sairauspäivärahoja ja kuntoutusrahoja korotetaan työmarkkinatuen tasolle.

- Veikkaisin, että kyseessä on Suomen historian suurin kerralla toteutettu tulonsiirtojen korotus, Katainen sanoi.

Kotihoidon tuki nousee 20 euroa kuussa ja yksityisen hoidon tuki 23 euroa. Lapsilisää korotetaan 10 euroa kolmannesta lapsesta lukien.

Uutta on myös se, että apurahansaajille luodaan sosiaaliturva. Aiemmin esimerkiksi tutkijan tai taiteilijan apurahalla tekemästä työstä ei ole kertynyt lainkaan eläkettä.

Kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon valtionosuudet nousevat reilulla 231 miljoonalla eurolla, mihin liittyy esimerkiksi vaikeavammaisten henkilökohtaisen avun järjestäminen.

Ruoan arvonlisävero alenee ensi vuoden lokakuussa 12 prosenttiin nykyisestä 17:stä. Alkoholin ja tupakan verotukseen ei saatu vielä selvyyttä.

Energia- ja ilmastopoliittisia kysymyksiä, joihin autoetukin laskettaneen, käsitellään Kataisen mukaan tarkemmin talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa.

Budjettiehdotuksen loppusumma on 45,6 miljardia euroa. Budjetti on lievästi ylijäämäinen. Talousarvioehdotus julkaistaan kokonaisuudessaan perjantaina valtiovarainministeriön verkkosivuilla.