Uutiset

Ruoan veroale maistuisi ostoskärrykansalle

TS/Natalia Kopkina<br />Pekka ja Rea Paukkonen kannattavat ruoan arvonlisäveron alennuksia. Pariskunnan mielestä esimerkiksi naudanlihan hinta on noussut jo niin paljon, että he ostavat sitä enää harvakseltaan.
TS/Natalia Kopkina
Pekka ja Rea Paukkonen kannattavat ruoan arvonlisäveron alennuksia. Pariskunnan mielestä esimerkiksi naudanlihan hinta on noussut jo niin paljon, että he ostavat sitä enää harvakseltaan.

ESKO PIHKALA

Hallitus lyö jauhot opposition suuhun Kupittaan K-Citymarketissa Turussa.

Kyselykierroksen perusteella ostoskärrykansa kannattaa hallituksen lokakuulle 2009 lupaamaa ruoan arvonlisäveron alennusta - sillä ehdolla, että viiden prosentin veroale todella siirtyy hintoihin.

Tätä mieltä ovat muun muassa saaristomökilleen lähtöä tekevät Pekka ja Rea Paukkonen , jotka lastaavat kassalla kaksi ostoskärryllistä täyteen ruokaa.

- Ruoka on kallistunut rajusti. Tämä meidän lastimme maksoi 200 euroa. Viime kesänä hinta olisi ollut ehkä noin 150 euroa, Paukkoset arvelevat.

Myös Pia Lehikoisen mielestä ruoan veroale on enemmän kuin paikallaan.

- Ainakin jos vertaan, mitä ruoka maksaa Suomessa ja mitä se maksaa muissa Euroopan maissa. Ei taida olla oikein missään Euroopassa ruoalla yhtä suurta alvia kuin Suomessa.

Kauppias lupaa hintojen laskevan

Lehikoinen ei tosin jaksa uskoa, että ruoan hinta todella laskisi viidellä prosentilla veroalen myötä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Pelkään, että se viisi prosenttia häviää johonkin portaaseen, Lehikoinen toteaa.

Keskiviikkona valtion budjettiesitystä esitellyt valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) kertoi hallituksen pyrkivän siihen, että alv-vähennys siirtyisi suoraan kuluttajahintoihin.

Kupittaan K-Citymarketin kauppias Hannu Aaltonen vakuuttaa, että näin myös käy. Hän on seurannut ihmeissään julkista keskustelua, jonka mukaan ruoan veroale ei menisi hintoihin vaan katoaisi matkalla kauppiaiden taskuihin.

- Kaupan ala on yksinkertaista puuhaa. Me kauppiaat hinnoittelemme aina samalla periaatteella.

- Me lyömme tukkuhinnan päälle katteen ja alv:n. Alv on ollut 17 prosenttia, nyt se laskee 12 prosenttiin. Tietokone ajaa muuttuneet alv-prosentit sisään ja sylkee sen jälkeen ulos uudet hinnat, joten hinnat laskevat takuulla, Aaltonen vakuuttaa.

Suurin oppositiopuolue Sdp on ehdottanut, että hallitus peruisi ruoan arvonlisäveron alennuksen kokonaan, koska Sdp:n mukaan veroale ei hyödytä pienituloisia juuri lainkaan.

Väite ei mahdu Aaltosen päähän.

- Käsittämätöntä puhetta. Ne, joilla on pienimmät tulot, käyttävät rahoistaan suhteellisesti eniten ruokaan. Jos ruoan verotusta alennetaan, niin en minä ainakaan ymmärrä, miten se ei muka auttaisi pienituloisia, Aaltonen hämmästelee.

Juusto kuin keltaista kultaa

Pia Lehikoinen toteaa, että hänen on ollut helppo seurata ruoan viimeaikaista hinnannousua, sillä hän käy Kupittaan Citymarketissa viikoittain.

- Maito, juusto ja leipä ovat kallistuneet selvästi. Touko-kesäkuussa hinnat oikein hyppäsivät ylöspäin.

- Oltermanni-juuston hintakehitys on ollut järkyttävä. Pitäisi melkein jättää se jo ostamatta, mutta kun sitä tuntuu meidän perheen miehiin uppoavan. Kilo Oltermannia maksaa jo kahdeksan ja puoli euroa, Lehikoinen miettii.

Aaltonen kertoo kaikkien maataloustuotteiden kallistuneen vuoden sisällä rajusti. Tämä johtuu maailmanmarkkinahinnoista, ei kauppiaista.

Aaltosen mukaan juusto on erinomainen esimerkki.

- Maitolitra maksoi vuosi sitten noin 69 senttiä, nyt hinta on 79-85 senttiä. Juustokiloon menee 12 litraa maitoa, joten kaikki voivat siitä laskea, miksi juusto on nykyään kaupassa kalliimpaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Aaltonen arvioi, että ruoka on kallistunut vuoden sisällä 6-15 prosenttia tuotteesta riippuen.

- Jauhotuotteiden hinta on noussut jopa 50 prosenttia vuodessa. Leipomot korottivat hintojaan vuoden alussa, ja nyt ne puuhaavat parhaillaan uutta korotusta, Aaltonen varoittaa.