Uutiset

Viimeinen pikajuna Helsinkiin lähtee Turun asemalta elokuussa

TS/Timo Jakonen<br />Jenny Huttunen (vas.) ja Lea Sallinen-Huttunen jäävät kaipaamaan Turusta Helsinkiin liikennöivien pikajunien tunnelmaa.
TS/Timo Jakonen
Jenny Huttunen (vas.) ja Lea Sallinen-Huttunen jäävät kaipaamaan Turusta Helsinkiin liikennöivien pikajunien tunnelmaa.

MIKKO VÄHÄTALO

Siniset pikajunat lopettavat liikennöinnin Turun ja Helsingin välillä 10. elokuuta. Vanhat junat korvataan uudemmilla InterCity- ja Pendolino-junilla. VR:n liikennesuunnittelupäällikkö Herbert Mannerströmin mukaan Turun satamaankin ajavat jatkossa InterCity-junat.

- Ennen kesäkuun alkua Turusta lähti Helsinkiin vielä neljä pikajunaa päivässä. Nyt pikajunat ovat vähentyneet kahteen ja elokuussa katoavat reitiltä kokonaan, Mannerström kertoo.

Pikajunaliikenne Turusta Tampereen suuntaan jatkuu vielä jonkin aikaa. Siniset junat poistuvat kuitenkin liikenteestä kokonaan lähivuosien aikana VR:n uusiessa kalustoaan.

Henkilöliikenteen junia huoltavan VR:n Turun varikon työkuorma ei pikajunien vähetessä oleellisesti muutu. Poistuvan vaunukannan korvaavat varikon työlistalla uudemmat junamallit, joita huolletaan Turun lisäksi myös Helsingissä.

Pikajunilla neljä puutetta

Mannerströmin mukaan vanhat vaunut päätyvät romutettaviksi, sillä ne ovat tulleet käyttöikänsä päähän. Uusi teknologia ajaa sinisten junien ohi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Vanhoihin vaunuihin on huomattavan hankala nousta korkealla olevien portaiden vuoksi. Niiden vessat ovat myös vanhanaikaiset, eikä vaunuissa ole nykypäivän ominaisuuksiin kuuluvaa ilmastointia.

Muutoksia vaadittaisiin myös kovempiin matkanopeuksiin pääsemiseksi. Monet vanhat vaunut on rakennettu kulkemaan korkeintaan 140 kilometrin tuntivauhdilla.

- Pikajunien elinkaari Suomen raideliikenteessä jatkuu korkeintaan ensi vuosikymmenen puoliväliin saakka. Siihen mennessä kalusto on jo täysin uusittu, Mannerström toteaa.

Vaunuvanhuksilla omat kannattajansa

Pikajunat ovat pitkään olleet hintatietoisten opiskelijoiden suosiossa, sillä sinisissä vaunuissa kyydin on saanut hieman halvemmalla kuin InterCity-junissa, kalliimmista Pendolinoista puhumattakaan.

Jotkut matkustajat osaavat arvostaa myös menneiden aikojen tunnelmaa.

- Pieni kolina ja kilinä antaa oikean junamatkan tunnun. Vaikka kesällä pikajunien vaunuissa onkin ilmastoinnin puutteesta johtuen kuuma, niin niissä on mukavat penkit ja hyvin tilaa matkatavaroille, toteavat pikajunalla Hankoon matkaavat turkulaiset Lea Sallinen-Huttunen ja Jenny Huttunen .

Vaunuemäntänä pitkään työskennellyt Lea Sallinen-Huttunen on urallaan matkustanut paljon kaikenlaisissa junissa. Pikajunien ravintolavaunuissa on kuulemma silti eniten tunnelmaa.

Jenny Huttunen puolestaan pitää pikajunien vanhoista vaunuista niin paljon, että haluaisi jopa omistaa sellaisen.

- Sitten kun siniset vaunut lakkaavat liikennöimästä, niin tahtoisin yhden sellaisen omakseni, nuori nainen naurahtaa.