Talous

Kemiran tulos hiipui selvästi

Paula Sallinen

Kemianteollisuusyritys Kemiran liikevoitto oli tämän vuoden toisella neljänneksellä noin kolmanneksen vaatimattomampi kuin viime vuonna.

Liikevoitto jäi 37 miljoonaan euroon, kun se vuosi sitten oli lähes 57 miljoonaa euroa.

Kemiran toimitusjohtaja Harri Kerminen selittää tilannetta kohonneilla raaka-ainekustannuksilla. Kermisen mukaan yritys ei ole onnistunut täysimääräisesti siirtämään raaka-aineiden hintojen nousua myyntihintoihinsa, sillä sopimuskaudet asiakkaiden kanssa ovat kesken.

Kemira nosti hintoja 3-4 prosenttia samaan aikaan kun kustannukset kohosivat melkein viisi prosenttia.

Kemiran kaikki liiketoiminta-alueet painuivat selvästi pakkaselle lukuunottamatta Kemira Coatingsia, eli Tikkurilaa. Kemira on ilmoittanut listaavansa Tikkurilan pörssiin omana yhtiönään ensi vuoden kuluessa.

Parempaa tulosta harsitaan kokoon mittavalla säästöohjelmalla. Vuotuinen säästötavoite on asetettu yli 50 miljoonaan euroon.

Säästökuurin osana Kemira on ilmoittanut irtisanovansa maailmanlaajuisesti jopa 1 000 työntekijää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Ilmoitamme vähennyksistä ihan lähiaikoina, Kerminen lupaa.

Vähennykset kohdistuvat noin 6 000 työntekijään.

Paperiteollisuus heijastuu Kemiraan

Paperi- ja sellukemikaalien kysyntää verotti eritoten paperiteollisuuden köhiminen. Kemiran asiakkaat ovat sulkeneet paperitehtaita Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Kemira seuraa tilannetta tarkasti myös kotimaassa.

- Metsäteollisuuden tehtaiden sulkemiset vaikuttaisivat Kemiraan, vaikka meillä ei ole yhtä kemiantehdasta palvelemassa vain yhtä tehdasta, Kerminen teroittaa.

Katseet öljy- ja kaivosteollisuuteen

Kemira aikookin keskittyä paperi- ja sellukemikaalien sijaan yhä enemmän vedenkäsittelykemikaaleihin.

- Kunnallisessa vesienkäsittelyssä peruskasvu on hyvä, mutta teollisuusvesien puhdistuksessa on suurempia mahdollisuuksia, Kerminen kertoo.

Katseet on suunnattu varsinkin öljy- ja kaivosteollisuuteen.

- Markkina on laaja, ja sieltä pitää valita osat, joissa olemme mukana. Intiassa, Kiinassa ja Etelä-Amerikassa asemamme on vaatimaton, mutta emme voi mennä kaikkiin samaan aikaan. Arabimaihin emme ole menossa.