Uutiset

Pikkulinnut tunnistavat puiden hädän

TS/Timo Harju<br />Tunturimittarin tuhoja Lapissa. Elina Mäntylän tutkimuksessa paljastui, että linnut kiinnostuvat toukkien valloittamista puista, vaikka toukat ja niiden vahingoittamat lehdet ovat linnuilta piilossa.
TS/Timo Harju
Tunturimittarin tuhoja Lapissa. Elina Mäntylän tutkimuksessa paljastui, että linnut kiinnostuvat toukkien valloittamista puista, vaikka toukat ja niiden vahingoittamat lehdet ovat linnuilta piilossa.

JAANA OKSANEN

Linnut tunnistavat puiden hädän, kerrotaan Turun yliopiston ekologian osaston ja Kuopion yliopiston ympäristötieteen laitoksen tekemässä tutkimuksessa.

Kevon tutkimusasemalla on voitu osoittaa, että varpuslinnut ovat kiinnostuneita perhostoukkien vahingoittamista puista, vaikkeivät linnut näe toukkia tai vahingoittuneita lehtiä. Tämä tarkoittaa sitä, että toukan nakertaessa lehteä puun yhdessä kohdassa, jotain muuttuu koko puussa, ja siksi ravintoa etsivä lintu kiinnostuu puusta.

Koska puulle on hyödyllistä päästä eroon tuhohyönteisistä, sen kannattaa houkutella luokseen hyönteisten luontaisia vihollisia. Turun yliopistolta valaistaan, että tämä niin kutsuttu avunhuuto tunnetaan jo aiemmin hyönteispetojen ja -loisten parissa, ja hyönteisillä se perustuu kasvin erittämiin haihtuviin yhdisteisiin.

Kevon tutkimusasemalla suoritetussa tutkimuksessa tutkijat testasivat luonnossa, voivatko linnut käyttää näitä samoja yhdisteitä toukkien etsinnässä. Tutkittavana oli tunturikoivuja, tunturimittarin toukkia ja paikallisia varpuslintuja Utsjoella kesäkuussa 2007.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

15 koepuussa oli toukkia piilossa harsokankaasta tehtyjen pussien sisällä ja 15 puussa vain tyhjiä pusseja kontrolloimassa pelkän pussin aiheuttamaa vaikutusta. Pussit oli ripustettu puihin niin, että niiden sisällä oli myös puun oksistoa.

Kaikkien puiden oksilla oli lisäksi muovailuvahatoukkia, joiden avulla pystyttiin selvittämään lintujen kiinnostusta toukkapuihin silloin, kun toukat ovat näkyvillä. Kokeen aikana linnut nokkivat huomattavasti enemmän muovailuvahatoukkia, jotka olivat puissa, joissa oli piilossa oikeitakin toukkia. Puut, joissa oli vain tekotoukkia, eivät kiinnostaneet lintuja yhtä paljon.

- Tämä on ensimmäinen kerta, kun luonnonoloissa useampaa samaa lajia olevaa puuta tutkimalla on voitu osoittaa, että linnut löytävät vahingoittuneet puut, vaikkeivät ne näe toukkia, selventää väitöskirjatyöntekijä Elina Mäntylä Turun yliopistolta.

Selitys ehkä lintujen aisteissa

Ilmiöön on Mäntylän mukaan kaksi mahdollista selitystä. Koivut, joissa oli tunturimittarin toukkia, erittivät enemmän eräitä haihtuvia yhdisteitä kuin puut, joissa toukkia ei ollut. Lisäksi toukkien valloittaman puun yhteyttäminen alenee ja lehtien väri muuttuu siksi vaaleammaksi.

- Linnut joko näkevät värimuutoksen tai ne haistavat puista haihtuvat yhdisteet.

Mäntylä teki havaintonsa tarkistamalla tekotoukat joka aamu kahden viikon ajan.

- Tekotoukista huomasi helposti, oliko niitä nokittu vai ei. Nokitut toukat vaihdettiin uusiin.

Kevon asemalla suoritettu koe ei todista, että linnut käyttäisivät ravinnonetsinnässä apunaan sen enempää hajuaistiaan kuin erinomaista värinäköään. Sen osoittaminen vaatii lisätutkimuksia. Toistaiseksi tiedetään vain, että linnut löytävät toukkien valloittamat puut näkemättä toukkia, ja että linnut ovat kiinnostuneita myös sellaisista toukkapuista, joiden oksistoissa ei ole näkyviä vaurioita.

- Jatkotutkimuksia on tehty tänä kesänä, mutta niiden tulokset ovat vielä analysoimatta, Mäntylä kertoo.

Tunturikoivuista saadut tulokset voi yleistää muihinkin kasveihin ja puihin kuin pelkkiin tunturikoivuihin. Mäntylän mukaan kaikki kasvit, joissa on tuholaisia, erittävät yhdisteitä ja ainakin kaikki päiväaktiiviset linnut huomaavat ne.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy