Uutiset

Vaikeat sääolot jättivät jälkensä koepeltoihinkin

TS/Timo Jerkku<br />Viljelijät tutustuivat keskiviikkona tutkimuskeskuksen koepeltoihin Tuorlassa. He toivoivat poutaa riittävän ensi viikolla alkavalle puintikaudellekin.
TS/Timo Jerkku
Viljelijät tutustuivat keskiviikkona tutkimuskeskuksen koepeltoihin Tuorlassa. He toivoivat poutaa riittävän ensi viikolla alkavalle puintikaudellekin.

Harri Kavén

Ensin oli kuivaa ja kylmää. Sitten satoi liikaa. Vasta heinäkuu on ollut maataloudelle kohtuullinen, mutta ensi viikolla alkavan puintikauden riesaksi ennustetaan jo sateita.

Omia viljakasvustojaan tuskailevat viljelijät näkivät keskiviikkona, että alkukesän oikulliset sääolot ovat haitanneet myös Piikkiön Tuorlan koepeltojen kasvua. Varsinkin kesäkuun jälkipuolen runsaat sateet ilmenevät syysvehnissä vihertävinä jälkiversoina, jotka eivät ehdi valmistua korjuukuntoon pääsadon aikataulussa.

Viljojen hitaasta kasvusta alkukesällä saattaa olla vielä hyötyäkin.

- Korret ovat nyt lyhyempiä ja vahvempia kuin normaalisti. Koepellollamme esimerkiksi jopa yleensä heikkokortinen kevätruis on pysynyt pystyssä. Vahva korsi hillitsee kasvustojen lakoontumista sateilla, sanoi vanhempi tutkija Yrjö Salo Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta (Mtt).

Viljelijöille esiteltiin myös Perniöstä Piikkiöön muuttaneen Sokerijuurikkaan tutkimuskeskuksen koeruutuja. Keskuksen uusi johtaja Susanna Muurinen kertoi, että juurikkaan kasvu alkoi kuivuuden takia huonosti. Sateet taas antoivat pontta useampaan kertaan torjutun rikkakasvuston uudistumiselle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Alkuvaikeuksista huolimatta juurikkaat kasvavat nyt hyvin, Muurinen kertoi.

Peltokastelun hyötyä tutkitaan

Yrjö Salon mukaan Mtt:n koepelloilla Tuorlassa kokeiltiin kuivan kauden aikana keinokastelua. Sadetusta saivat nurmikasvit ja vehnät.

- Kastelun järjestäminen on työlästä, kuluttaa energiaa ja edellyttää, että vettä on läheltä saatavilla. Jos viljan hinta on korkealla, sadettaminen saattaa olla kannattavaa, Salo pohti.

Hänen mukaansa Lounais-Suomen viljasadon pelastukseksi kuiva kesä päättyi viikkoa ennen juhannusta. Jos sateet olisivat tulleet vasta juhannuksen jälkeen, satotoiveet olisivat erittäin heikot.

Rukiin puinnit lähestyvät

Vanhempi tutkija Martti Vuorinen kertoi, että ensimmäiset syysrukiit ovat jo keltatuleentuneet. Niitä päästään korjaamaan viikon sisällä.

- Se edellyttä tietysti poutaa, Vuorinen huomautti.

Hänen mukaansa aikaiset ohrat vaativat tuleentuakseen 800 astetta tehoisaa lämposummaa, jota nyt on kylvöjen jälkeen kertynyt 760 astetta.

- Ohrakin siis keltatuleentuu viimeistään ensi viikon lopulla, Vuorinen laski.

Piikkiössä on satanut heinäkuussa vain 19 millimetriä, mutta kuun alkupuolella satoi joka toinen päivä ja maa pysyi kasvustojen kannalta sopivan kosteana.

Vuorisen mukaan kasvukausi on Lounais-Suomessa neljä päivää edellä normaalista aikataulusta, vaikka hellepäiviä on ollut tavanomaista vähemmän.

Satoa vähemmän kuin viime vuonna

Sääolojen takia peltokasvien hehtaarisatojen ennustetaan jäävän Suomessa niin alhaisiksi, että kokonaisatoa kertyy vähemmän kuin viime vuonna, vaikka viljaa kasvaa nyt liki 100 000 hehtaaria viimevuotista isommalla alalla.

Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus Tike ennustaa vehnäsadoksi noin 730 miljoonaa kiloa, joka on liki kymmenen prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

Kaura- ja ohrasadon arvioidaan yltävän viime vuoden tasolle lisääntyneen viljelyalan johdosta.

Tiken ennuste perustuu heinäkuun puolivälissä tehtyihin maaseutukeskusten paikallisiin arvioihin.

Vuosi sitten Tike ennusti viljojen kokonaisadoksi neljä miljardia kiloa, mutta lopulta satoa kertyi 137 miljoonaa kiloa enemmän.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Esimerkiksi vehnäsadon arvio oli heinäkuussa liki 80 miljoonaa kiloa lopullista satoa pienempi.

TS/Timo Jerkku<br />Viljelijät tutustuivat keskiviikkona tutkimuskeskusten koepeltoihin Tuorlassa. He toivoivat poutaa riittävän ensi viikolla alkavalle puintikaudellekin.
TS/Timo Jerkku
Viljelijät tutustuivat keskiviikkona tutkimuskeskusten koepeltoihin Tuorlassa. He toivoivat poutaa riittävän ensi viikolla alkavalle puintikaudellekin.
TS/Timo Jerkku<br />Viljelijät tutustuivat keskiviikkona tutkimuskeskusten koepeltoihin Tuorlassa. He toivoivat poutaa riittävän ensi viikolla alkavalle puintikaudellekin.
TS/Timo Jerkku
Viljelijät tutustuivat keskiviikkona tutkimuskeskusten koepeltoihin Tuorlassa. He toivoivat poutaa riittävän ensi viikolla alkavalle puintikaudellekin.