Talous

"Ilman tukia kansainvälistyminen
olisi ollut vaikeaa"

TS/Jari Laurikko<br />Miratel lähtee markkinoimaan terveysteknologiaansa seuraavaksi Keski-Eurooppaan. Toimitusjohtaja Janne Kostamon mukaan yritystuet ovat mahdollistaneet kansainvälistymisen.
TS/Jari Laurikko
Miratel lähtee markkinoimaan terveysteknologiaansa seuraavaksi Keski-Eurooppaan. Toimitusjohtaja Janne Kostamon mukaan yritystuet ovat mahdollistaneet kansainvälistymisen.

Turun Sanomat

Terveydenhuolto- ja sosiaalialan viestintä- ja henkilöturvajärjestelmien toimittaja Miratel Oy on saanut Tekesiltä, TE-keskukselta sekä työministeriöltä suoria tukia vuodesta 2003 lähtien yhteensä noin 400 000 euroa.

Toimitusjohtaja Janne Kostamon mukaan tuet ovat kohdistuneet tuotekehitykseen, kansainvälistymiseen, prosessin kehittämiseen sekä täsmäkoulutukseen. Hän kokee rahoituksen tärkeänä osana liiketoiminnan kehittämistä.

- Ilman Tekesin 312 000 euron tukea olisi kansainvälistymisemme ollut vaikeaa, Kostamo sanoo.

Miratelin strategiassa on laajentaa myyntiä 2-4 uuteen maahan vuodessa.

Tekesin avustuksella yhtiö on kehittänyt täysin IP-pohjaisen hoitajakutsujärjestelmän, jonka Kostamo uskoo olevan valtti ulkomaiden markkinoilla. Jo nyt Miratel on mukana Viron, Latvian ja Liettuan terveysteknologiamarkkinoilla.

Kostamon mukaan markkinatutkimuksia on tehty myös Keski-Euroopan puolella.

- Tavoitteemme on, että vuonna 2010 noin 40 prosenttia tuotteistamme menee vientiin, Kostamo kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ongelmana pitkä hakuaika

Hän myöntää, että vaikka näkymät ovat hyvät, kansainvälisten markkinoiden valloittaminen ei tule olemaan helppoa. Terveysteknologiamarkkinoilla perussääntönä on se, että jokaisessa maassa on kotimainen vahva peluri. Miratel on sellainen Suomessa, sillä yli 80 prosenttia suomalaisista terveyskeskuksista ja sairaaloista käyttää Miratelin järjestelmiä.

- Kilpailu on kansainvälisesti kovaa, ja ulkomailta löytyy isoja toimijoita verrattuna meihin. Uskon, että uusi teknologia rikkoo kuitenkin asetelmaa, Kostamo sanoo.

Jotta kilpailuun pääsee mukaan, on t&k-toiminnan oltava kunnossa. Miratelissa noin viidennes liikevaihdosta menee tuotekehitykseen. Siihen liittyen on sisällä uusi tukihakemuskin Tekesissä. Ainoa ongelma tukiprosessissa on Kostamon mukaan pitkä hakuaika.

- Tukia haettaessa tulee olla selvillä tukimuodoista, ja mihin tarkoitukseen tukia voi hakea. Lisäksi tukien tulee kohdentua yrityksen tarpeiden ja strategian mukaisesti. Haun jälkeen menee pitkä aika ennen kuin siitä saa palautetta, hän sanoo.