Talous

Kiinalaista viisumijuoksutusta

Turun Sanomat, Shanghai

Suomen Hongkongin kauppakamarin puheenjohtaja Matti Toivanen ei anna kukkasia tiukennetuille viisumisäännöksille.

- Tästä on seurannut paljon ongelmia. Huhtikuun alusta alkaen monikertaviisumeja ei ole myönnetty juuri lainkaan ja kertaviisumin voimassaoloaikoja on lyhennetty. Tämä on aiheuttanut paljon hankaluuksia suomalaisille pk-yritysten edustajille.

Toivasen mukaan Hongkongista Manner-Kiinaan matkaavien firmojen edustajat ovat kyllä päässeet Kiinan puolelle, mutta se on vienyt aikaa ja tullut kalliiksi.

- Liikemiehet ovat myös myöhästyneet tapaamisistaan, koska viisumin saaminen on venynyt. Aiemmin viisumin sai päivässä.

Toivanen kertoo, että sekä Suomen että EU:n kauppakamarin jäsenistöltä on tullut paljon negatiivista palautetta viisumeihin liittyen. Kauppakamarit ovat kirjoittaneet asiaa koskevan virallisen kirjelmän Kiinan viranomaisille. Heille järjestettiin tapaaminen, ja ongelmasta keskusteltiin. Ongelma ei Toivasen mukaan kuitenkaan muuttunut juuri suuntaan tai toiseen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hongkongissa viikonloput asuva, mutta viikonpäivät Manner-Kiinan puolella Zhongshanissa keraamisia laattoja valmistavaa yritystä johtava Jyrki Luomala kertoo, että hän onnistui saamaan puolen vuoden monikertaviisumin kovalla työllä.

- Menin Kiinan konsulaattiin ja vein mukanani valtavan läjän papereita. Kutsuja, dokumentteja, työkatalogini, käyntikortteja, kopioita vanhoista viisumeista. Yksinkertaisesti niin paljon papereita, kun vain pystyin haalimaan.

Viisumianomusjonon sijasta hän meni suoraan konsulin luo.

- Hän on se, joka päättää hyväksytäänkö monikertaviisumianomus vaiko ei.

Luomalan anomus hyväksyttiin, mutta lopullisen päätöksen teki perusvirkailija, joka tyrmäsi sen. Pienen väännön jälkeen viisumi kuitenkin hyväksyttiin.

Joillakin Luomalan tutuilla on ollut huonompi onni.

- Erään Manner-Kiinassa asuvan islantilaisen miehen vaimo on Equadorista. Vaimo meni uusimaan viisumiaan Hongkongiin, ja sai yllättäen ainoastaan kahden päivän kertaviisumin. Valitettuaan asiasta hänelle todettiin, että hän voi tulla sen jälkeen takaisin Hongkongiin ja anoa uuden samanlaisen.

Luomala kertoo myös italialaisista bisnesmiehistä, jotka käyvät säännöllisesti Kiinassa messuilla.

- Heillä oli ensin messut Hong Kongissa, toiset Guangzhoussa ja sitten vielä yhdet Shanghaissa. Viisumia anoessaan heille myönnettiin ainoastaan kahden päivän kertaviisumi. Tämän vuoksi he jättivät Manner-Kiinan expot väliin.