Talous

Väyrynen pettyi WTO-neuvottelujen kariutumiseen

Helsinki, STT
Ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen (kesk.) on erittäin pettynyt Maailman kauppajärjestön WTO:n vapaakauppaneuvottelujen kariutumiseen. Väyrynen harmittelee sitä, että pitkään kestäneet neuvottelut tyssäsivät vähäpätöiseen kiistaan. Hänen mukaansa monissa asioissa saavutettiin neuvotteluviikon aikana valtavaa edistymistä.
 Maailmankaupan vapauttamissopimusta jarruttivat tällä kertaa Yhdysvallat, Intia ja Kiina, jotka eivät löytäneet yhteisymmärrystä maataloustuotteiden suojatulleista. Seinä tuli vastaan viimeisessä kiistakapulassa, sillä WTO:n jäsenmaat olivat jo päässeet sopuun paristakymmenestä muusta vaikeasta yksityiskohdasta.
- Suomi ei erityisesti menettänyt mitään, mutta EU-maana ja avoimena taloutena me olemme hyvin kiinnostuneita siitä, että maailmankaupan järjestelmä selkiytyisi ja kaupan avoimuus lisääntyisi. On pelättävissä, että protektionistiset paineet nyt kasvavat, Väyrynen korostaa.
 Vaikka Genevessä ei vielä vietetty uuden vapaakauppasopimuksen hautajaisia, Väyrynen ei lähde veikkaamaan keskustelujen uudelleenlämmittämisen aikataulua.