Uutiset

Mir-sukellusvene jäi sata metriä
ennätyssyvyydestä Baikalilla

Lähellä - mutta silti niin kaukana. Niin kävi venäläistutkijoiden tiistaisessa ennätyssukellusyrityksessä Baikaljärvellä.

Mir-pienoissukellusveneillä tavoiteltiin laskeutumista peräti 1 680 metrin syvyyteen, mikä olisi ollut maailmanennätys makeanvedensukelluksille. Venäläisalus on takavuosina jo käynyt 1 637 metrissä, niin ikään Baikalilla.

Tutkijat ehättivät jo juhlia uuden ennätyksen syntymistä, ja sitä hehkutettiin myös venäläisissä tiedotusvälineissä. Illansuussa retkikunnan johtaja Artur Tshilingarov kuitenkin joutui tuottamaan pettymyksen: Mirit olivat yltäneet vain 1 580 metriin.

- Ennätystä ei syntynyt. Mutta tärkeintä on, että onnistuimme keräämään näytteitä ja kuvaamaan pohjaa, hän sanoi.

Siperiassa sijaitseva Baikal on maailman syvin järvi ja suurin makeanvedenallas.

Suomalaisosaamisella ennätyksiin

Venäläisten Mir-sukellusveneet on rakennettu Suomessa Rauma-Repolan Lokomon-tehtaassa 1980-luvulla, ja niissä on ainutlaatuinen teräsrakenne.

Neuvostoliiton tiedeakatemia tilasi alukset syvänmerentutkimusta varten. Niillä voi laskeutua jopa 6 000 metrin syvyyteen, mihin pystyy vain kolme muuta alustyyppiä maailmassa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Baikalin-retkikunnan yksi tarkoitus on kerätä tietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksista järveen ja kiinnittää maan hallituksen huomiota siihen, että tärkeää vesialuetta pitäisi suojella nykyistä tehokkaammin.

Luonnonsuojeluretkikunta etsii öljyä

Unescon maailmanperintölistalle päässyt Baikal pitää sisällään 20 prosenttia koko maapallon makeasta vedestä. Ympäristöjärjestöt varoittavat sen olevan vaarassa saastua pahasti.

- Haluamme tutkia Baikalia ja suojella sitä, Tshilingarov sanoi ennen sukellusta. Samalla aiotaan kuitenkin selvittää, onko järven pohjassa kaasu- tai öljyesiintymiä.

Politiikkaakin oli yhdistetty tutkimusretkeen. Retkikunnan käyttämässä aluksessa liehui valtapuolueen Yhtenäisen Venäjän lippu, ja Kreml-myönteisenä tunnettu Tshilingarov vakuutti tukeaan pääministeri Vladimir Putinille .

Tshilingarov johti myös sukellusretkikuntaa, joka pystytti viime elokuussa Venäjän lipun merenpohjaan Pohjoisnavalle.

Retkestä nousi pienoinen mediakohu, kun Venäjän televisio käytti sukelluksen kuvituskuvana pätkiä James CameroninTitanic -elokuvasta kertomatta lähdettä. Yhtäläisyyden elokuvan ja uutisvideon välillä havaitsi suomalaisnuorukainen.