Talous

Bushin seuraajan talousratkaisut
näkyvät vasta viiveellä

TS/Lehtikuva<br />John McCain.
TS/Lehtikuva
John McCain.

Mika Horelli

Yhdysvaltain talouden tunnuslukujen horjahdellessa taantuman reunalla ja asuntoluottokriisin seurausten levittäessä lonkeroitaan yhä laajemmalle amerikkalaiseen yhteiskuntaan maan taloudesta on kasvamassa yhä keskeisempi teema marraskuun presidentinvaaleihin. Jopa Irakin sodan saattohoito on jäänyt amerikkalaisäänestäjien tärkeysjärjestyksessä talouden varjoon.

Nykyinen presidentti George W. Bush on jättämässä seuraajalleen historian kaikkien aikojen isoimman budjettialijäämän, noin 492 miljardia dollaria, mikä vastaa 3,3 prosenttia Yhdysvaltain bruttokansantuotteesta. Surkeat luvut ovat seurausta paitsi Afganistanin ja Irakin sodista, myös siitä että republikaanit hylkäsivät heti valtaan päästyään Bill Clintonin periaatteen, jonka mukaan kongressi ei saanut lisätä menoja löytämättä niitä tasapainottavia tuloja tai menoleikkauksia. Clintonin perinnökseen jättämä 128 miljardin dollarin budjettiylijäämä oli syöty jo Bushin toisena presidenttivuonna.

Yhdysvaltain presidenteille on usein ollut eduksi nousta valtaan talouden mennessä huonosti, koska suhdanteet ovat yleensä kääntyneet paremmiksi heidän ensimmäisen kautensa aikana. Vaalipuheistaan huolimatta niin demokraattien presidenttiehdokas Barack Obama kuin republikaanien John McCainkin tietävät kuitenkin hyvin, että Bushin kaudella tehtyjen virheiden korjaaminen ei onnistu heti Valkoisen talon isännän vaihduttua.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Obaman linja hahmoton

Siinä, missä demokraattien Barack Obama on useaan otteeseen kritisoinut vapaakauppaa ja erityisesti Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimusta NAFTA:a Yhdysvaltain etujen vastaisina, Republikaanien John McCain on tarkoin varonut liputtamasta protektionismin puolesta. Monien analyytikkojen mukaan Barack Obaman talouspoliittinen ohjelma on edelleen varsin hahmoton: joskin vihjettä tulevasta antaa se, että hän on koonnut neuvonantajikseen useita vapaakauppaan kriittisesti suhtautuvia talousihmisiä.

Jos Yhdysvallat ryhtyisi Obaman johdolla todella suojelemaan omaa teollisuuttaan luomalla tuonnille esteitä, tämä näkyisi todennäköisesti hyvinkin pian muun muassa eurooppalaisten ja aasialaisten vientiyritysten Yhdysvaltain markkinoita varten tekemien investointien hiljenemisenä. Se heikentäisi myös suomalaisen vientiteollisuuden näkymiä.

Verojen korottaminen tabu

John McCain on puheissaan tähdentänyt Yhdysvaltain talouden uuden nousun lähtevän uusista innovaatioista erityisesti energiantuotannon alalla. Hän on vaalikampanjassaan tuonut voimakkaasti esiin ajatusta, jonka mukaan Yhdysvallat ei tarvitse protektionismia vaan osaamisetumatkaa aloilla, jotka vähitellen korvaavat halvempiin tuotantomaihin siirtyvät perinteiset työpaikat.

Obama on kertonut peruuttavansa Bushin rikkaimmille amerikkalaisille suuntaamat verohelpotukset, kun taas McCainin mukaan niistä on pidettävä kiinni. Muuten verojen korottaminen on molemmissa puolueissa amerikkalaiseen tapaan tabu. Edes Obama ei uskalla puhua polttoaineverotuksen kiristämisestä vähääkään eurooppalaisen käytännön suuntaan, vaikka pienikin korotus nostaisi valtiontalouden ylijäämäiseksi ja sillä olisi myönteisiä ympäristövaikutuksia.

TS/<br />Barack Obama.
TS/
Barack Obama.