Uutiset

Veronkevennyksillä
nostetaan kuluttajien
luottamusta ylös

Lehtikuva<br />Hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemi (vas.) ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen kertoivat tiistaina Espoossa budjettineuvottelujen etenemisestä.
Lehtikuva
Hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemi (vas.) ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen kertoivat tiistaina Espoossa budjettineuvottelujen etenemisestä.

Turun Sanomat, Helsinki

Yksi budjettineuvottelujen keskeisistä kysymyksistä on, miten tuloverotusta kevennetään. Hallitusohjelmassa tähän on varattu 1,1 miljardia euroa, joka on tarkoitus jakaa kahden vuoden aikana

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok) mukaan tuloverotuksen kevennys ei kiihdytä inflaatiota. Samaa mieltä on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n vastaava ekonomisti Penna Urrila.

- Inflaatio johtuu tällä hetkellä pitkälti maailmanmarkkinahinnoista, kuten öljyn hinnasta ja korkotasosta, joten kotimaisilla ratkaisuilla on pienempi merkitys, Urrila selittää.

- Kotimaisella kysynnällä voi toki olla merkitystä palvelujen hintoihin. Verotusta on kuitenkin kevennetty pitkin 2000-lukua, eikä inflaatio ole tuolloin noussut.

Urrilan mielestä nyt puhutaan lisäksi hyvin maltillisista veronkevennyksistä.

Kuluttajien luottamus talouteen on tuoreiden tutkimustietojen valossa alhaisimmillaan pohjamudissa sitten 1990-luvun lamavuosien.

- Kuluttajien reaktio tuntuu yllättävän voimakkaalta, koska meillä menee kuitenkin monilla kovilla mittareilla mitattuna hyvin. Tuotanto on kasvanut ja työllisyys on vielä ihan hyvä, Urrila sanoo.

Hän arvelee, että kuluttajia kiinnostavat kaikkein eniten polttoaineen hinta ja asuntolainojen korot.

- Kuluttajat ovat reagoineet näihin asioihin voimakkaasti, joten veronalennukset voisivat olla hyvä signaali luottamuksen palauttamiseksi.

Urrila uskoo, että kauppojen aukiolon vapauttaminen hillitsisi osaltaan hintojen nousua.

- Tasapuolisella kilpailulla on hintoja kurissa pitävä vaikutus.